Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Övisrektor reagerar kraftigt på uppgifter om sexuella trakasserier

Från 2017
Uppdaterad 28.11.2017 11:21.
Rektor Bernt Klockars
Bildtext Rektor Bernt Klockars.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Det är med bestörtning som den ledande rektorn för Vasa övningsskola, Bernt Klockars, tagit emot de uppgifter om sexuella trakasserier som skolans elever nu vittnar om. Varje enskilt fall ska utredas, lovar han.

- Bestörtning är nog den första känslan. Men jag känner också befrielse över att den bubbla som tydligen har funnits nu äntligen har spruckit, säger Klockars.

Enligt Klockars kommer elevernas vittnesmål nu att göra det möjligt att diskutera saker och ting under deras rätta namn.
Klockars arbetade tidigare vid Korsholms gymnasium och började på jobbet som ledande rektor för Vasa övningsskola i augusti. Han säger att han inget vetat förrän under de allra senaste dagarna.

- Förra veckan kom signaler om att något var i görningen för då tog en vårdnadshavare kontakt med mig, säger Klockars.

Åtgärder vidtas genast

Enligt Klockars vidtogs genast ett flertal åtgärder och fler är på väg. Bland annat har Klockars suttit i möten med ledningen inom skolan och personalen har informerats.

- Det vi måste göra nu är att inskärpa att det råder nolltolerans mot trakasserier i vår skola och så måste varje enskilt fall utredas.

Kan du säga närmare exakt vad som kommer att hända?

- Jag kan inte gå in på detaljer som rör enskilda arbetstagare, men det är alldeles klart att jag fördömer de trakasserier som skett och vi ska utreda vad som skett.

Lyssna och vara lyhörd

Enligt Klockars krävs det tydliga ramar för att förbättra klimatet i skolan, eller den tystnadskultur som eleverna som undertecknat uppropet #övistoo beskriver.

- Det handlar om att skapa så tydliga ramar att var och en vet exakt vart de ska vända sig när något av den här typen händer i fortsättningen, och sen måste vi bli bättre på att lyssna och vara lyhörda.

Klockars lovar också att de elever som behöver hjälp med att bearbeta något obehagligt som har inträffat i skolan ska få det.

- Jag har redan kontaktat studerandevårdsgruppen vid gymnasiet. Sen måste vi se vilket behovet av hjälp är och agera enligt det.

Vasa övningsskolas gymnasium

Öviselever vittnar om sexuella trakasserier

224 elever har skrivit under uppropet #övistoo.