Hasselbackspalsternacka med getmjölksstuvad kål

Palsternackan goes hasselback och blir fantastiskt mild i smaken, mjuk med krispig yta av vitlökssmör. Pröva gärna med andra rotfrukter också, potatisen har på intet vis monopol på hasselback!
Hasselbackspalsternacka
Ingredienser, 4 pers
- 4 st palsternackor
- 100 g smör
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 4 msk skorpmjöl
Gör så här
- Skrubba palsternackorna noga.
- Snitta palsternackan med täta, tunna snitt utan att palsternackan delar sig.
- Vispa ihop rumstempererat smör och riven vitlök.
- Smeta ut hälften av smöret över palsternackorna.
- Salta och strö över skorpmjöl.
- Baka i ugn på 200 c tills gyllene, mjuka och frasiga, ca 40-60 minuter, beroende på storlek.
- Smält resten av vitlökssmöret och ös palsternackan under bakningen.
Servera gärna getmjölksstuvad kål med svamp till.
Getmjölksstuvad kål med svamp
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Strömsö,matrecept,Paul Svensson,stuvning
En krämig stuvning på kål och svamp som passar utmärkt till hasselbackspalsternackans krispighet och sötma.
Ingredienser, 4 pers
- 400 g getmjölk
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk smör
- 200 g savoykål
- 200 g vita champinjoner
- 1 knivsudd muskot
- 1 msk finhackad timjan
- 1 msk finhackad rosmarin
- olivolja
- ¼ kruka finhackad persilja
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Strömsö,Paul Svensson,matrecept,Kål
Gör så här
- Skiva svamparna grovt.
- Skär kålen grovt.
- Koka kålen kort i saltat vatten tills spänstig och mjuk, ca 2 minuter.
- Lyft och kyl genast i kallt vatten.
- Svetta lök och svamp i smör i en kastrull.
- Tillsätt mjöl och getmjölk.
- Smaka av med salt, peppar, och muskot.
- Sjud till krämig konsistens.
- Vänd in kål och finhackade örter, ringla över lite olivolja och toppa med perslja.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Strömsö,matrecept,Paul Svensson,Palsternacka