Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Insektsfabrik öppnar i Strömfors - hundratals ton syrsor odlas varje år

Från 2017
Sami Vekkeli och Vesa-Matti Marjamäki i Strömfors
Bildtext Sami Vekkeli och Vesa-Matti Marjamäki startar insektfabriken nästa vår.
Bild: Nordic Insect Economy Oy

För två och ett halvt år sedan lades arbetet vid Schneider Electrics fabrik i Strömfors ner och 207 personer fick gå. Nu får den ett nytt liv som insektfabrik.

Det är det finska entomologiföretaget Nordic Insect Economy Oy i samarbete med jordbrukaren Vesa-Matti Marjamäki som etablerar sig i den nedlagda elmaterialfabriken.

Våren 2018 inleds en omfattande odling av hussyrsor.

- När Evira gav grönt ljus för att sälja insekter som livsmedel på marknaden tog Marjamäki kontakt med oss för att förverkliga en plan han redan haft i ett par år, berättar vd Sami Vekkeli.

Den 1 november reviderades förordningen om nya livsmedel så att det blev det möjligt att sälja odlade, hela insekter i Finland.

Fabriken i Strömfors
Bildtext Den gamla elmaterialfabriken byggs om till insektfabrik.
Bild: Yle

Arbetsfördelningen är enkel.

- Vesa-Matti Marjamäki odlar insekterna. Vi står för teknologi, all utrustning och kunskap som krävs för insektodling i tropiskt klimat i Finland, säger Vekkeli.

Nordic Insect Economy har ingått ett mångårigt samarbetsavtal med Marjamäki som bland annat omfattar att de köper upp hela skörden. Skörden förväntas bli hundratals ton insekter per år när produktionen är i full gång.

Europas största insektfabrik

Nordic Insect Economys vision är att bygga upp ett nätverk av finländska odlare för att kunna erbjuda livsmedelsmarknaden tillräckligt med råvaror av odlade insekter.

- Insektfabriken i Strömfors blir Europas största. Mig veterligen finns det ingen som i dagens läge är så stor som vi nu planerar, säger Vekkeli.

Verksamheten inleds nästa år med hussyrsor och finns det efterfrågan utökas produktionen med mjölbaggelarver, i folkmun även kallade mjölmaskar.

Sami Vekkeli och Vesa-Matti Marjamäki i en tom fabrikshall i Strömfors.
Bildtext Sami Vekkeli och Vesa-Matti Marjamäki i fabrikshallen.
Bild: Nordic Insect Economy

- Insekterna odlas i egna enheter som kommer att täcka flera tusen kvadratmeter golvyta. I enheterna skapas sedan ideala omständigheter för insekterna.

Enheterna är lådor som är staplade på höjden från golv till tak. Ideala omständigheter betyder hög luftfuktighet och en temperatur på omkring 30 grader Celsius.

Hussyrsan är färdig att skördas efter sex veckor. Syrsorna fryses då ner vid fabriken i Strömfors och förs sedan till Nordic Insect Companys lokaler i Ylöjärvi för förädling till mjöl med en proteinhalt på ca 70 %.

Lovisa stöder start-up företagen

Hur ser då Lovisa stad på initiativet till en insektfabrik som skapar 20 nya arbetsplatser i Strömfors?

- Det är jätteroligt att få vara med på ett hörn med en framtidsbransch som är så här ny, säger utvecklingsdirektör Sten Frondén.

Han betonar att det alltid är välkommet med nya arbetsplatser och gläds samtidigt över att också familjen Uusitalo med företaget Helmiryhmä har slagit sig ner i Strömfors.

- Vi är gärna med och stöder sådana här start-up företag, och de har nog fungerat som en vitamininjektion för Strömfors bruks utrymmen, säger Frondén.

Utvecklingsdirektör Sten Frondén.
Bildtext Sten Frondén gläds över nya arbetsplatser i Strömfors.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Där finns ju många små nya företagare, men vi har en bit kvar innan vi får ersatt 200 arbetsplatser. Men det ser i alla fall betydligt ljusare ut nu än för tre år sedan.

Ny teknologi möjliggör innovationer

Fredrik Pressler, direktör för företagstjänster vid Posintra, ser insektfabriken som en naturlig del av dagens start up-kultur.

Det betyder att företag inte längre riktar sig in på basnäringar med låg förädlingsgrad utan söker sig till bland annat energi-, läkemedels- och livsmedelsindustrierna.

- Företag i den digitaliserade livsmedelsproduktionen upplever nu en renässans. Nya mat- och hälsovanor ger start up-företagen en god grogrund, menar han.

Fredrik Pressler från Posintra på Konstfabriken i Borgå, han dricker en kopp kaffe före seminariet Framtidens lantdag
Bildtext Fredrik Pressler imponeras av den teknologiska utvecklingen inom ny livsmedelsproduktion.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Pressler hänvisar bland annat till samarbetet mellan teknologijätten Fujitsu och växthusodlaren Robert Jordas som har introducerat helautomatiserad växthusodling i våningar i Lappträsk.

- Man skapar de teknologiska förutsättningar så att man kan odla effektivt där det inte finns odlingsareal. Nu kan till exempel sallader, örter och protein också odlas med effektiva produktionsanläggningar i bostadsområden.

Även om Nordic Insect Economy på sin hemsida betonar en etisk och hållbar livsmedelsproduktion ser Fredrik Pressler företagets största potential i modern odlingsteknologi.

- Marknaden finns någon annanstans. Vi odlar inte nödvändigtvis insekterna för oss själva utan kan mera utveckla teknologin för att sedan kunna erövra världen. Den vägen får vi kanske en ny Nokia, menar han.

Bagerierna behöver insekter

Efterfrågan på förädlade insektprodukter ökar stadigt, inte minst bland de stora bagerierna som har börjat erbjuda bröd där en del av spannmålet har ersatts med insekter.

Skorpan, Jakobstad, bageri, café, österbotten
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Inhemska bagerier uppmanar nu finländare att börja odla insekter för distribution rakt till dem. Idag är bagerier och andra företag i livsmedelbranschen tvungna att köpa insektmjöl från Holland.

Allt populärare att äta insekter

Att äta insekter som mat kallas för entomofagi. Insekter, bland annat syrsor, gräshoppor, myror, ägg, larver, puppor har ätits av människor sedan förhistorisk tid.

Insekter som mat är vanligt i många världsdelar och länder till exempel Amerika, Afrika, Asien, Mellanöstern, Australien och Nya Zeeland.

Nu har seden även etablerats i Europa och efter att förordningen om nya livsmedel (EU) 2015/2283 reviderades blev det möjligt att sälja odlade, hela insekter efter den 1 november 2017.

En sked i müsli som består av bland annat syrsor.
Bildtext Müsli med rostade insekter.
Bild: Yle/Tarmo Niemi

Vanliga hela och förädlade produkter som kan hittas i affärer är rostade och kryddade insekter hela eller som chips, insektmjöl eller livsmedel med insekter som ingrediens.

Mera information om insekter som livsmedel hittar du i livsmedelsäkerhetsverket Eviras anvisning. (pdf)

Östnyland på 20 minuter: 29.11.2017: Insekter invaderar Strömfors och vi besöker gubbarnas paradis - Paipis Centralbod

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln