Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler finländare jobbar i Hongkong - handelskammaren vill fånga upp de unga proffsen

Från 2017
En grupp finländare och kineser i en av Hongkongs naturparker
Bild: Yle / Björn Ådahl

Den finska handelskammaren i Hongkong vill locka unga människor som är i början av sin karriär och hjälpa dem med att skapa nätverk i den kinesiska regionen.

Toppen av kullen Devil's Hill är det första målet för en stor grupp finländare. Man har samlats i en av Hongkongs många beskyddade naturparker tillsammans med några kineser, och ska nu göra en fotvandring.

Finländarna hör till de ungefär 50 medlemmarna av den finska handelskammarens underavdelning Unga proffs. De är högst 30 år gamla, och de flesta har nyligen börjat arbeta eller studera i Hongkong.

- Målet är att föra samman handelskammaren och unga människor som är i början av sin karriär i Hongkong. Annars kanske de inte har möjligheter att delta i handelskammarens övriga program, förklarar Klaus Björkgren som fungerar som ordförande för Unga proffs.

Klaus Björkgren som bor och jobbar i Hongkong
Bildtext Klaus Björkgren anser att Hongkong är ett öppet och mångsidigt samhälle, även om konkurrensen är hård.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Träffar med framgångsrika landsmän

Fler och fler finländare arbetar i det dynamiska finanscentrumet Hongkong. Det är viktigt att i synnerhet nykomlingarna snabbt får en chans att komma in i de för dem främmande systemen.

Björkgren berättar att Unga proffsens styrelse tar reda på hurudana evenemang som medlemmarna är intresserade av. Efter det ordnas till exempel företagsbesök i enlighet med medlemmarnas önskemål.

- Nästa gång ska vi lyssna på köksmästaren Jaakko Sorsa. Han har drivit den framgångsrika skandinaviska restaurangen Finds i 13 år, så det ska bli intressant att höra vad han har att säga, konstaterar Björkgren.

Betongdjungeln med en överraskande natur

Det är inte precis en ankdamm som de unga finländarna fungerar i. Tiotusentals västerlänningar arbetar i Hongkong, och många av dem uppskattar att de lätt kan komma bort från människomyllret och stressen genom att ta sig till någon av naturparkerna.

- När jag anlände hade jag ingen aning om att det går att njuta av vacker natur i Hongkong. Jag visste bara att det fanns många skyskrapor och en massa människor på trottoarerna, berättar Björkgren.

Hela 40 procent av Hongkongs areal består av naturparker. De korsas av vandringsleder som sammanlagt är flera hundra kilometer långa.

Gitta Hägg-Lundvall jobbar och bor i Hongkong
Bildtext Gitta Hägg-Lundvall är glad över att allt fler finska företag fungerar Hongkong. Den finska handelskammaren har vuxit rekordartat snabbt.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Internationella nätverk ett måste

Utanför naturparkerna är konkurrensen stenhård på alla plan. Den finska handelskammaren har därför gått in för att stöda de 70 företagsmedlemmarna bland annat genom att skapa så omfattande internationella nätverk som möjligt.

- På så sätt kan företag som nyligen har etablerats i Hongkong genast börja utnyttja våra kontaktnät. Det har visat sig vara ett bra sätt att hjälpa företagen att klara sig, säger handelskammarens verkställande direktör Gitta Hägg-Lundvall.

Handelskammaren belönades tidigare i år för sin aktiva verksamhet i Hongkong. I fjol skaffade den sig fler nya medlemmar än någon annan handelskammare från ett EU-land.

Nordiskt samarbete blir allt viktigare

Hägg-Lundvall berättar att den finska handelskammaren regelbundet ordnar möten och evenemang tillsammans med andra kamrar. Samarbetet med de nordiska kamrarna är särskilt brett.

Den här attityden är ny. Länge ansåg flertalet av finländarna att de kunde klara sig på egen hand.

Också handelskammaren var förr främst inriktad på att ordna program som enbart intresserade de finländska medlemmarna. På den tiden gjorde alltför många bolag dåliga resultat.

En nystart också för handelskammaren

Handelskammarens inställning förändrades för fyra år sedan då den bestämde sig för att skaffa sig en heltidsanställd verkställande direktör. Den första vd:n, Emilia Tavakoli, började genast göra verksamheten mer internationellt inriktad än förr.

Hägg-Lundvall säger att finländarna nu har förstått att de är i en starkare ställning ifall de samarbetar med andra när de fungerar utomlands. Hon är säker på att den nya insikten resulterar i att företagens resultat förbättras.

Också de unga proffsen är fast beslutna att försöka utnyttja de många möjligheterna som Hongkong och det övriga Kina erbjuder. När handelskammaren nu på allvar har gått in för att hjälpa dem på traven har de bättre chanser att lyckas än någonsin.

Diskussion om artikeln