Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska Finlandsvänner om självständigheten: ”Första slottsbalen var en absurd upplevelse”

Från 2017
Bloggaren Christine Birkel.
Bildtext Folk känner helt enkelt inte till var Finland ligger, säger bloggaren Christine Birkel.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

När Finland på onsdag firar 100 år av självständighet, så är det en dag som är speciell också för en hel del mänskor utanför våra gränser. Inför självständighetsdagen har vi träffat två tyskar som har tagit Finland till sitt hjärta.

Vad gör du där? Där är det ju bara vått, kallt och mörkt.

– Det här är nog den vanligaste reaktionen då det kommer fram att jag intresserar mig för Finland, säger bloggaren Christine Birkel.

Ofta kan frågorna angående Finland till och med vara riktigt konstiga, men det beror enligt Birkel på att många tyskar, i synnerhet sydtyskar vet så otroligt lite om Finland.

– Vanligtvis får jag börja med att förklara var landet överhuvudtaget ligger. Folk känner helt enkelt inte till det då man hellre åker söderut på semester.

Flera besök per år

Christine Birkel däremot åker norrut så ofta det bara är möjligt. I år var hon sammanlagt omkring två månader i Finland.

Det som tilltalar henne mest är naturen och de stora kontrasterna mellan de olika delarna av landet.

Det började så där sakta med Mika Häkkinen...

Christine Birkel om sitt Finlandsintresse.

Eftersom hon aldrig har bott i Finland vill hon inte gå in närmare på vilka avigsidor det kan finnas med landet.

Hon nöjer sig med att konstatera att kommunikationen mänskor emellan ibland kan vara en liten utmaning.

För att möjligen göra utmaningen lite mindre har hon som mål att bli bättre på finska.

– Jag har väl alltid haft ett visst intresse för Finland. Det började så där sakta med Mika Häkkinen och tog på allvar fart när min systers kompis jobbade i Helsingfors, säger Birkel.

Finlandsblogg

Sedan ett par år tillbaka driver Birkel en egen blogg om Finland och här hittar man allt från recept till resetips.

I caféet där vi träffas visar hon ett blogginlägg från sin resa i våras. Då var hon bland annat på besök i Borgå och gjorde en stadsrundvandring där.

Hon vill på sitt sätt öka intresset för Finland, utöver de vanliga vägar som tyskar brukar få upp ögonen för Finland.

– I min generation är det kanske inte längre så mycket Aki Kaurismäkis filmer som väcker intresse för Finland. Många kommer i stället i kontakt med landet via musiken, via band som Sunrise Avenue (vars sångare Samu Haber har blivit tv-kändis i Tyskland) eller finsk hårdrock.

Att Finland firar 100-årsjubileum har Birkel märkt av i sitt arbete med bloggen.

– Det har i år funnits så mycket intressant att blogga om, både kring evenemangen som har ordnats och kring till exempel de historiska händelser som hänger ihop med självständigheten.

Musikaliskt intresse

Vid operan i Nürnberg träffar jag cellisten Arvo Lang, också han en stor vän av Finland och finländsk klassisk musik.

– För att kunna tolka till exempel Sibelius precis som han hade tänkt sig, så tror jag att det är nästan nödvändigt att känna till landet, mänskorna och naturen.

För Lang var musiken och studierna vid Sibeliusakademin ändå bara en av inkörsportarna till Finland.

– Jag har en finsk gudfader i Lammi nära Tavastehus. Det var min pappa som lärde känna honom när han på 60-talet kom till Finland för att studera och arbeta.

Arvo Lang spelar en cello.
Bildtext Cellisten Arvo Lang är stor vän av finländsk klassisk musik.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Med Finland uppskattar Lang mänskors ärlighet och att man helt allmänt tycks ta det lite lugnare i Finland än i Tyskland. Att man firar 100-årsjubileet så stort, förstår han bra.

– För Finland och finländarna var självständigheten en lång och svår process. Den är och har inte varit någon självklarhet och det är kanske något man i ett större land kan ha svårt att förstå.

– Under studierna deltog jag själv i studenternas fackeltåg i Helsingfors och jag var imponerad över traditionen och att den lever vidare, säger Lang.

Slottsbalen ett måste

Också bland Finlandsvännerna i Tyskland är det vissa rutiner som absolut hör till firandet av självständighetsdagen.

– Jag träffar två finska väninnor och det är nog nästan mer än sannolikt att vi kommer att se på slottsbalen, säger bloggaren Christine Birkel, även om hon måste medge att hela tillställningen är rätt så absurd.

Då jag såg slottsbalen för första gången var det nog en mycket märklig upplevelse. Det var ju nästan inget annat än folk som skakar hand.

– Då jag såg slottsbalen för första gången var det nog en mycket märklig upplevelse. Det var ju nästan inget annat än folk som skakar hand. Här i Tyskland har vi nog inget liknande att komma med, skrattar Birkel.

– Men nuförtiden ser jag faktiskt gärna på sändningen och får mig förklarat vad det är för folk som har bjudits till slottet.

Diskussion om artikeln