Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Övis tidigare rektor försäkrar att man tagit tag i trakasserierna

Från 2017
Uppdaterad 28.11.2017 16:45.
Vasa övningsskola
Bildtext Vasa övningsskola.
Bild: YLE/ Sandra Snellman

Tidigare rektor Gun Jakobsson svarar på kritiken om att ledningen blundat för sexuella trakasserier vid Vasa övningsskola. - Uppfattningen att ingenting görs är avsevärt överdriven. Problemet är att vi inte kan berätta om vilka åtgärder som vidtas, säger Jakobsson.

Studerande i Vasa övningsskola vittnar om sexuella trakasserier i skolan och över 200 nuvarande och tidigare elever kräver en förändring.

De sexuella trakasserierna har utförts av både elever och lärare.

Reaktionerna på uppropet som går under namnet #Övistoo har inte låtit vänta på sig.

Nuvarande rektor vid Vasa övningsskola Bernt Klockars lovar att vidta åtgärder, men i kommentarerna på Yle Österbottens webb frågar sig många hur trakasserierna kunnat fortsätta under så lång tid.

"Jag minns att det pratades om trakasserier som pågick på Övis redan på 1990-talet. Vill påstå att så gott som alla vetat, men ingen har sagt något."

"Jag minns ju att dottern och hennes klasskompisar i gymnasiet var upprörda över en lärare för några år sedan. Enligt vad jag då hörde pratade de med rektorn. Vad hände sen?"

Uppfattningen att ingenting görs är avsevärt överdriven. Det görs ganska mycket

Tidigare rektor Gun Jakobsson som gick i pension i höstas håller inte med kritiken om att skolans ledning blundat för problemen.

- Uppfattningen att ingenting görs är avsevärt överdriven. Det görs ganska mycket.

Både Margareta Bast-Gullberg, som gjort undersökningen, och Gun Jakobsson, som deltagit i undersökningen, är nöjda med resultatet.
Bildtext Gun Jakobsson.
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Under åren har jag kanske haft ett tiotal allvarliga samtal med lärare

- Det som är knepigt är hur man informerat tillbaka till elever och studerande om vilka åtgärder som har vidtagits. Här kunde vi kanske bli bättre.

Vad har man då vidtagit för åtgärder?

- Under min tid som rektor har jag följt det som är Åbo Akademis och utbildningens policy att man lyssnar och diskuterar med de som kommer fram med sådana här synpunkter. Sedan talat med vederbörande person som är förövare.

Hur många fall handlar det om?

- Jag har jobbat ganska länge så visst har det förekommit fall. Under åren har jag kanske haft ett tiotal allvarliga samtal med lärare. Några av de ärendena har gått vidare till Åbo Akademis personalavdelning.

Jobbar alla kvar?

- Nej.

Ett stort problem är enligt Gun Jakobsson att man från ledningen inte kan berätta om alla de åtgärder man vidtagit. Här borde man bli bättre så att eleverna ska känna att ledningen tar problemen på allvar.

- Vi måste tillsammans med juridisk expertis få fram modeller för hur kommunikationen ska se ut då det gäller de konsekvenser förövarna möter.

Diskussion om artikeln