Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De var med och satte igång uppropet #övistoo: "Vi älskar vår skola och vill göra den ännu bättre"

Från 2017
Uppdaterad 29.11.2017 05:48.
Bella Paasimäki och Fanny Kesti går tredje året på Vasa övningsskolas gymnasium.
Bildtext Bella Paasimäki och Fanny Kesti går tredje året på Vasa övningsskolas gymnasium.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

- Redan under min första dag här fick jag höra att här förekommer sexuella trakasserier, säger Fanny Kesti som är en av dem som satte igång uppropet. Elever här känner sig otrygga, bekräftar Bella Paasimäki. Tillsammans hoppas de att deras arbete ska ge resultat.

Flickorna säger att de älskar sin skola. Men uppenbarligen är något fel.

- Det förekommer sexuella trakasserier, vilket ju inte är unikt för vår skola. Men vi vill säga att det inte är okej, säger Bella Paasimäki.

Obehaglig rundtur

Fanny Kesti berättar om en obehaglig upplevese med en lärare. Hon hade fått höra att man ska se till att inte vara på tu man hand med just honom.

- Jag fick en rundtur under de första veckorna i skolan. Vi hamnade lite avsides och jag hade en hand långt ner på ryggen hela tiden. Man kanske kan säga att "det ju bara var en rundtur" men spänningen som fanns där var inte alls trevlig.

Paasimäki säger att hon upprörs över att personer nu vittnar om att trakasserier pågått i skolan redan på nittiotalet. Mängden historier, 30 stycken, som nuvarande och tidigare elever delar med sig, överraskade Paasimäki.

- Vi var beredda att göra det här med kring fem berättelser. Nu känns det ännu viktigare att vi för fram det här.

Skolan behöver det här

Bella Paasimäki säger att man inte är ute efter enskilda personer, varken lärare eller elever. Det handlar om att göra skolan till en trygg plats för alla.

- Vår skola behöver det här. Vi säger stopp nu och kräver en förändring.

Flickorna hoppas att man inte längre ska kunna ignorera dem efter deras vittnesmål.

- Jag tycker att handling väger tyngre än ord här och vi vill se handling, konkreta saker. Det kunde hållas föreläsningar till exempel, och så måste det en gång för alla vara så att man kan prata om de här sakerna och bli tagen på allvar då man gör det, säger Paasimäki.

Och det här gäller både lärare och elever i skolan, tycker Fanny Kesti. Man ska inte behöva höra att man bara är ute efter uppmärksamhet om man vittnar om något man upplevt som obehagligt.

- Jag vill absolut inte dra alla killar över en kam här, men jag känner personligen att jag inte skulle vilja berätta om trakasserier för alla killar i skolan för jag känner att en del av dem nog inte skulle ta mig på allvar, säger Kesti.

Diskussion om artikeln