Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Yle ökar textningen till svenska – alla kvällar på svenska på Yle Teema & Fem

Från 2017
Yle Teema & Fem-logon.
Bildtext Hela tv-kvällen på den gemensamma kanalplatsen är nu tillgänglig på svenska, åtminstone fram till klockan 22.

Många tv-tittare har önskat mera svensk textning på Yles kanaler efter kanalförändringen våren 2017. Från och med den 1 december är alla program på Yle Fem och Yle Teema från klockan 17.25 till åtminstone klockan 22 tillgängliga på svenska.

- Vi vet att många svenska tv-tittare upplever att de inte hittar program på svenska då de vill titta på tv. Därför ökar Yle textningarna det kommande året med 400 timmar, säger Ismo Silvo som är utgivningsdirektör på Yle och ansvarar för hela Yles tv-utbud på finska.

Större tydlighet i tv-tablån

I praktiken betyder det här tv-program på svenska eller program textade till svenska från halv sex på kvällen och framåt. De textade programmen hittas också på Yle Arenan.

- Med den här tilläggssatsningen kan vi både skapa större tydlighet i tv-tablån och öka utbudet för dem som föredrar att titta på tv på svenska, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Bland programmen som nu också textas till svenska finns Teemas kvalitetsfilmer på fredagskvällarna klockan 21, filmklassiker på torsdagarna samt Teema-lördagarna.

Svensk text också på utvalda program på andra Ylekanaler

Utöver programmen på den gemensamma kanalplatsen textas också valda program på Yles andra kanaler. Allt utom direktsändningar och småbarnsprogrammen på Yle Fem textas dessutom till finska.

- Eftersom vi inte har möjlighet att texta allt till svenska är vårt mål att texta de program som är högintressanta för den svenska tv-tittaren. Det här gäller bland annat nordiska succéserien Bron som har premiär på TV1 den första januari, säger Ismo Silvo.

Samarbetet med de övriga nordiska public service-bolagen fortsätter som hittills.

Så här hittar du den svenska textningen