Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Skolflytt i Helsingfors stoppas: Sexorna i Toppan flyttar inte till Hoplaxskolan nästa år

Från 2017
Foajé i en lågstadieskola
Bildtext Arkivbild från Zacharias Topeliusskolan.
Bild: Yle/Erica Vasama

Politikerna går emot tjänstemännen och säger nej till att sexorna i Zacharias Topeliusskolan flyttar till Hoplaxskolan nästa läsår. Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning i Helsingfors vill istället utvärdera hur den nuvarande Hoplaxskolan med årskurserna sex till nio fungerar.

Sektionen fattade beslutet på tisdagskvällen.

– Det låter jättebra. Det låter trevligt att svenska sektionen har hört på direktionen och tar lite betänketid. Jag vill tolka det som att de inser att Toppan har en specialställning, säger Pia Öhman, vice ordförande för direktionen vid Zacharias Topeliusskolan.

Direktionen har i ett utlåtande till staden kritiserat förslaget med att de flesta sexor vill stanna i Toppan. Direktionen lyfter fram att en flytt av sexorna splittrar skolan.

Skolan har nu ettor till sexor inom allmänundervisningen samt smågruppsundervisning för elever med utvecklingsstörning och/eller autism.

Direktionen skriver i utlåtandet att allmänundervisningens högre klasser är positiva förebilder och stöd för eleverna i smågruppsundervisningen.

Flytt behandlas på nytt om ett år

Svenska sektionens ordförande Martina Harms-Aalto (SFP) kom med motförslaget där flytten stoppas. Hennes förslag fick fem röster medan tre ledamöter i sektionen röstade för en flytt.

– Vi har lyssnat på direktionen och vägt in vad de har framfört med det som talar för en flytt och därför var det läge för en kompromiss, säger Harms-Aalto.

Enligt beslutet ska staden under året utvärdera hur flytten till Hoplaxskolan fungerat för de sexor som i augusti flyttade till samma enhet med sjuorna, åttorna och niorna. Det gäller alltså sexor från skolorna i Kårböle, Sockenbacka, Haga och Munksnäs.

Om ett år kommer sektionen att på nytt ta ställning till om sexorna i Toppan ska flytta till Hoplaxskolan.

"Hoppas alla mina barn får gå ettan till sexan i Toppan"

Förutom kritik mot att en flytt av sexorna splittrar Toppan har föräldrar varit oroliga över längre och otryggare skolväg samt en för tidig övergång till högstadiemiljö. Zacharias Topeliusskolan ligger på Stenbäcksgatan i Bortre Tölö medan Hoplaxskolan ligger på Solnavägen i Munksnäs.

- Det finns många känslomässiga faktorer som känts negativa, säger Pia Öhman, vice ordförande för direktionen.

Hon har nu ett barn i årskurs två.

– Jag hoppas att Zacharias Topeliusskolan fortsätter som etta till sexa så att alla mina barn, också de som nu går i daghem och förskola, får gå i Toppan från ettan till sexan. Och sedan gå sjuan till nian i Hoplaxskolan, säger Öhman.

Diskussion om artikeln