Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lärarfackets ordförande om #övistoo: "Skolan är en spegelbild av samhället"

Från 2017
Christer Holmlund är ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund.
Bildtext Christer Holmlund är ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund.
Bild: Yle/Anna Savonius

Christer Holmlund är ordförande på Finlands svenska lärarförbund FSL och anser att det är bra att sexuella trakasserier lyfts upp.

224 nuvarande och tidigare elever från Vasa övningsskola publicerade på måndag utropet #övistoo.

Eleverna ville vittna om sexuella trakasserier på Vasa övningsskola. I utropet står det att både lärare och elever trakasserar.

Christer Holmlund hoppas på att kunna skapa en miljö i skolan där det är låg tröskel att tala om sexuella trakasserier. Han vill se en nolltolerans för trakasserier.

Holmlund har själv varit auskultant på Vasa övningsskola och blev överraskad av utropet.

- Jag hörde aldrig rykten om något liknande och upplevde det inte själv heller utan blev alltid behandlad med stor respekt av de lärare som fanns på skolan på den tiden jag var där, säger Holmlund.

"Många lärare sköter sig klanderfritt"

Holmlund anser att anklagelser om sexuella trakasserier är otroligt allvarliga oavsett vilken skola de förekommer i. Han vill ändå påminna att inte dra alla lärare över en kam.

- Man måste komma ihåg att det är väldigt farligt att generalisera en hel skola. Det ger hela yrkeskåren en dålig bild. Det finns många lärare som sköter sig klanderfritt.

Holmlund anser att det är hela samhällets roll att göra något för att hantera sexuella trakasserier och syftar till #metookampanjen.

- Vi måste involvera föräldrar, barn och unga i en dialog på samma sätt som det gjorts i övningsskolan, säger han.

Viktigt att ingripa tidigt

Vasa övningsskolas rektor Bernt Klockars har lovat att åtgärder ska vidtas mot sexuella trakasserier.

Enligt Holmlund är det viktigt med trygga personer i skolan för att förebygga trakasserier.

- Våra barn och unga måste ha en trygg person i skolan, någon som de har förtroende för och som de kan gå till och diskutera saker som är svåra. Sexuella trakasserier hänför sig till skamkänslor och därför är det här viktigt.

Holmlund tycker att det är viktigt att ingripa tidigt för att förebygga långa trauman.

Bland kollegor på lärarförbundet har det reagerats med bestörtning på avslöjandet om Vasa övningsskolor, berättar Holmlund.

- Nu måste vi fundera hur vi får igång en etisk diskussion. Hur behandlar man en medmänniska, elev och studerande? Vi måste försöka tänka framåt utan att glömma och göra skolan till en bättre skola, säger Holmlund.

"Vi måste utbilda elever till samhällsdugliga människor"

För Holmlund är det av yttersta vikt att arbeta aktivt på samma sätt som man arbetat mot mobbning i många år.

- Vi måste skapa en typ av tillit. När det dyker upp problem måste vi våga erkänna dem, se dem och lyfta dem på bordet och arbeta för att lösa dem.

Vågen av utrop kring sexuella trakasserier runt världen visar inga tecken på att ta slut. Enligt Holmlund har skolan en roll att spela i det hela.

- Skolan är en spegelbild av samhället. Vi har en uppgift - vi måste utbilda elever till samhällsdugliga människor. Tillsammans med föräldrarna måste skolan skapa spegelreglerna om vad som är acceptabelt och vad som inte är det.

Holmlund vill också att man diskuterar trakasserier i detalj.

- Ibland kan en persons tanke av omsorg tolkas som trakasseri för någon annan. De här åsikterna måste mötas genast. Vi måste kunna läsa varandra. En klapp på ryggen kan tolkas fel och då måste det diskuteras så att det undviks i fortsättningen.

Christer Holmlund intervjuades av Johannes Taberman i Aktuellt 17 tisdagen 28.11.

Rektor Bernt Klockars

Övisrektor reagerar kraftigt på uppgifter om sexuella trakasserier

Ska råda nolltolerans mot trakasserier, lovar Bernt Klockars

Vasa övningsskolas gymnasium

Öviselever vittnar om sexuella trakasserier

224 elever har skrivit under uppropet #övistoo.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln