Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

"Jag slutade snusa tack vare Fest på slottet" - här är våra reportrar i festvimlet

Från 2017
Uppdaterad 02.12.2017 12:05.
Tre festklädda män och tre kvinnor poserar med flagga
Bild: Ilmari Fabritius

Om bara några dagar är det dags. Festligheterna kring Finlands 100-årsjubileum når sin kulmen på självständighetsdagen den 6 december klockan 18.50.

Då slås dörrarna upp i presidentens slott vid Salutorget i Helsingfors, musiken börjar spela och gästerna strömma in i rikssalen.

Landet stannar upp, i fönstren brinner två ljus och miljontals tv-tittare bänkar sig i soffan för att se på direktsändningen.

Det är bråda dagar för det team som ska se till att den finlandssvenska tv-publiken ska få ut allt av festligheterna.

Hitta rätt - Yle TV1

I ett inte allt för glamouröst mötesrum i Böle är stämningen koncentrerad och förväntansfull. Referenterna pluggar ansikten och intervjuarna bokar träff i vimlet med intressanta gäster.

Det går ju inte att slarva in på slottet i vilken gammal bordduk som helst, så mellan varven försvinner någon ur teamet till skrädderiet där frackar och klänningar ska provas och justeras.

Ett av orosmomenten är dock att publiken inte ska märka att Fest på slottet i år sänds på en annan kanal än ifjol. Det gäller att ratta in Yle TV1 och välja det svenska referatet i ljudinställningarna.

- Jag ska se om vi kunde få in en liten reklam på Yle Fem där vid klockan 19, så att de som undrar vart Fest på slottet tagit vägen hittar rätt, säger producenten Hanna Berndtsson-Hera.

Så här hittar du det svenska ljudet på din tv

Frida ställer frågor om både djup och blingbling

Frida Frankenhaeuser är debutant på balen i år.

- Men jag har sett alla slottsbaler på tv sen jag föddes år 1985, så mentalt är jag lika erfaren som Sauli.

Kvinna i svart axelbandslös dräkt
Bildtext Frida Frankenhaeuser, oblyg intervjuare
Bild: Ilmari Fabritius

Frida, som till vardags är programledare för God morgon Östnyland, kommer tillsammans med två finska kolleger att göra en mängd intervjuer i en separat ström på Yle Arenan, ett koncept som är nytt för i år.

- Det kommer bli galet roligt att intervjua alla fantastiska, glamourösa och festglada finlandssvenskar. Jag lovar att det blir skratt, glädje och blingbling, men också djup och analys.

Speciellt nervös verkar Frida ändå inte.

- När jag märkte att mina finska kolleger niar folk de pratar med på telefon fick jag ångest. Jag niar ju aldrig någon på svenska. Men jag kollade med mina erfarna kolleger och fick svaret att presidenten är den enda man niar på svenska i Finland. Puh.

Man i frack
Bildtext Nicke Aldén, vår man i vimlet
Bild: Ilmari Fabritius

Novis under kristallkronorna är också Nicke Aldén, som fått uppdraget att rapportera på flera sociala medier under kvällen.

- Min famo brukade klä sig i finkläder, inklusive klackskor, då det nalkades självständighetsbal i dumburken. Själv har jag bara haft frack en gång tidigare, så jag är lite nervös för att göra något etikettsbrott med klädseln.

Att få gå på sina första slottsbal just det år då Finland firar 100 år känns stort, menar Nicke.

- Tänk hur lyckligt lottade vi är som får bo i ett av världens bästa länder och vem vi har att tacka för att vi fått göra det redan i 100 år. Och flera av dem finns med i samma rum som jag! Fantastiskt!

Gåshud när Jägarmarschen börjar ljuda

Kvinna i vit balklänning
Bildtext Katja Johansson, fest på slottet-veteran bland krigsveteraner
Bild: Yle Kuvapalvelu

Katja Johansson är en rutinerad balreporter. Hon vet precis hur man håller koll på både släp och mikrofon när man tar sig genom vimlet på jakt efter den gäst som ska intervjuas till näst.

I år är det Katja som ansvarar för de svenska intervjuerna i den tvåspråkiga sändningen i TV1.

Även om Katja har flera slottsbaler bakom sig har evenemanget inte förlorat sin tjuskraft,

- När dörrarna till Rikssalen öppnas och veteranerna börjar gå in för att skaka hand med presidentparet till tonerna av Jägarnmarschen, då får jag kalla kårar varje gång.

Att försöka känna igen tusentals människor

Festklädd kvinna
Bildtext Tredje festen på slottet För Matilda Gyllenberg
Bild: Ilmari Fabritius

De som pluggar allra hårdast inför festen är ändå referenterna. Matilda Gyllenberg, Jonas Jungar och Ted Urho har under de senaste veckorna bland annat ägnat sig åt att spela traditionellt riksdagsledamots-memory.

Det ser rätt lustigt ut, men är kanske inte det skojigaste sällskasspelet man kan tänka sig. Dock nödvändigt.

- Med närmare 2 000 namn att känna igen har man ju en del att memorera, men jag hoppas jag inte får en kortslutning ifråga om nån av de viktigare gästerna, konstaterar Jonas.

- Det är ju ändå vårt jobb att försöka känna igen så många som möjligt, påpekar Matilda. Ingen kan känna alla, men vi referenter borde ju åtminstone känna igen fler än hemmapubliken. Jag gör mitt bästa.

För Ted Urho har slottsbalsnervositeten till och med börjat återspeglas i drömmarna

- Häromnatten drömde jag att jag förvisades till Sydafrika på grund av dåligt gjort jobb ...

Man i frack
Bildtext Jonas Jungar ser mest fram emot stunden då veteranerna tågar in i slottet.
Bild: Ilmari Fabritius

Katja Johansson har några tröstrande ord åt sina kolleger och en hälsning till hemmapubliken:

- Om du blir upprörd över att referenterna inte känner igen precis varje person - testa på att referera själv! Vrid ned volymen och börja rabbla upp namn i samma takt som folk dyker upp i rutan ...

Utan snus i tre timmar - lika bra att sluta helt

För Matilda Gyllenberg blir det tredje året i referatbåset. Jonas Jungar har varit med som intervjuare år 2013 (då festen ordnades i Tammerfors) och Ted Urho var referent också 2011.

Tillställningen fick konsekvenser för Ted också i det privata.

man i frack
Bildtext Ted Urho. Fint som snus. Utan snus.
Bild: Ilmari Fabritius

- Då det begav sig var jag en inbiten snusare, det gick nästan en puck om dagen. Men då klockan slog 18.50 plockade jag ut min prilla och det var så intensivt att jag kom ihåg att sätta in nästa först klockan 22 då sändningen var slut. Det fick mig att inse att jag inte egentligen behöver snus, så några månader senare slutade jag helt.

Varför en sådan tittarsuccé år efter år?

Festen på slottet toppar år efter år statistiken över landets mest sedda tv-program. Slottsbalsteamet har sina teorier om vad det här kan bero på.

- Jag tror att vi fortfarande behöver stora, gemensamma lägereldar där vi samlas kring något som vi kan prata om och ha åsikter om. Annars lever vi ju mest i våra respektive bubblor, säger Jonas Jungar.

- Visst är vi ett tokigt folk som en gång om året sätter oss i soffan på en ledig dag för att se 2 000 personer skaka hand med presidenten. Men det här är det närmaste vi kommer rojalistisk glädjeyra, menar Ted Urho.

Frida Frankenheuser tycker att det är i det närmaste olagligt att låta bli att titta.

- Du kommer ju inte att kunna delta i någon diskussion alls på torsdag och fredag om du inte har kollat kläderna, gästerna och intervjuerna från festen!

Tre män i frack och två kvinnor i festklädsel sitter i soffa och skålar mot kameran
Bildtext Fest på slottet - och i soffan
Bild: Ilmari Fabritius

Fest på slottet med svenskt referat i flerljud på Yle TV1 6.12 kl 18.50.

Strömmen med intervjuer på löpande band hittar du på Yle
Arenan med start kl 19.30.

Håll ett öga på svenska.yle.fi och våra sociala medier under kvällen!

Diskussion om artikeln