Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Familjeterapeut: Lär barn att sätta gränser

Från 2017
På bilden synns asfalt och på asfalten skuggan av ett gungande barn. Själva gungan synns också, men den är tom.
Bild: Lumination

Vittnesmålen från tusentals finlandssvenska kvinnor är sorglig läsning, men förhoppningsvis kan uppropet leda till något gott. Det säger Pia Rosengård-Andersson på Folkhälsan om uppropet #dammenbrister.

Under kampanjnamnet #dammenbrister backar tusentals finlandssvenska kvinnor upp varandra för att få ett slut på sexuella trakasserier.

Pia Rosengård-Andersson, familjeterapeut och ansvarig för familjearbetet vid Folkhälsan, hoppas kampanjen #dammenbrister ska leda till en dialog som kan göra situationen bättre för kommande generationer.

- Det är sorglig läsning och det är ledsamt att det behövs ett så pass stort upprop för att få upp frågor kring respekt, våld och sexuella trakasserier på agendan, säger Rosengård-Andersson.

Det som förvånar mig är mängden berättelsen som kommer

Pia Rosengård-Andersson har en lång erfarenhet av att jobba med frågor om fördomar och våld i nära relationer.

- Det som förvånar mig är mängden berättelsen som kommer. Det är en våg som bräcker dammvallen. Jag hoppas det här ska öppna ögon och ta bort de klichéartade argumenten kring att "inte alla", säger Rosengård-Andersson.

Pia Rosengård Andersson
Bildtext Pia Rosengård-Andersson från Folkhälsan tycker #dammenbrister är ett fint initiativ och hoppas det ska leda till något gott.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Folkhälsan arbetar med att utbilda om sexuella hälsa och jämställdhet. En viktig del av arbetet är att motverka trakasserier och mobbning, säger Rosengård-Andersson och tillägger att arbetet börjar redan på dagis.

- Det är fiffigt att börja tidigt. Det är bara nyttigt att göra barnen medvetna om att de har rätt till sin egen kropp.

Pia Rosengård-Andersson berättar att Folkhälsan i samarbete med Befolkningsförbundet tagit fram en affischsom informerar om hur vuxna kan lära barn att sätta gränser.

- Vi vuxna behöver vara föregångare, på det sättet att vi försöker prata på ett vettigt sätt kring kroppen, och att man har rätt att säga nej.

Seri-stödcentret hjälper de som utsatts för sexuellt våld

Seri-stödcentret finns i anslutning till Kvinnokliniken i Tölö i Helsingfors. Det öppnade i maj 2017 som Finlands första stödcenter för offer av sexuellt våld.

- Stödcentret erbjuder läkartjänster, psykiskt stöd för att underlätta traumatiska upplevelser, och rättsmedicinska undersökningar. Målsättningen är att alla tjänster ska finnas under samma tak.

- Alla personer över 16 år som har utsatts för sexuellt våld kan söka sig till Seri-stödcentret, oavsett kön.

- Centret är verksamt främst 8-18 under vardagar men stödcentrets jourtelefon finns tillgänglig dygnet runt.

- Rekommendationen är att man ska söka hjälp så snabbt som möjligt om man utsatts för sexuellt våld, eftersom det gör den rättsmedicinska undersökningen lättare. Det krävs inte att brottsanmälan görs från de som söker sig till stödcentret, men det uppmuntras.

- Personer under 16 år behandlas på Barnklinikens eller Jorvs sjukhus jourer för barn.

- Tjänsterna på centret är avgiftsfria.

För Pia Rosengård-Andersson ligger sexuella trakasserier i skärpunkten av tre olika problem: sexualiteten och hur vi uttrycker den, makt och maktutövande och genus och sociala konstruktioner.

Respekt och att se andra människor som värdefulla är grunden till att undvika sexuella trakasserier.

- När det går snett behandlar man den andra människan som “det”. Man tänker att människan finns för att tillfredställa mig eller för att få mig att må bättre. Då glömmer man att den andra är ett annat jag som ska respekteras på samma sätt som en själv.

Hashtagen #dammenbrister, i bakgrunden med knytnävar knutna i kamptecken.

Tusentals kvinnor vittnar om sexuella övergrepp i Svenskfinland

Över 6 000 namnteckningar och 800 vittnesmål publiceras.

Yle Huvudstadsregionen: Folkhälsans Pia Rosengård-Andersson om #dammenbrister

9:12

Diskussion om artikeln