Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Prins William är den brittiska monarkins hopp

Från 2017
Uppdaterad 29.11.2017 13:28.
Prins William, hertig av Cambridge.
Bildtext Prins William, hertig av Cambridge.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trots de traumatiska upplevelserna i samband med moderns död har prins William anpassat sig väl till den moderna kungarollen.

Han har fått avstå från jobbet som helikopterpilot, men i stället helhjärtat engagerat sig i arbetet för mental hälsa.

Under hösten har det kommit glada nyheter från brittiska kungahuset. I september meddelades att prins William och hertiginnan Catherine väntade sitt tredje barn, i måndags tillkännagavs prins Harrys förlovning. Harry gifter sig i vår med skådespelerskan Meghan Markle.

Prinstiteln är knappast till förfång på äktenskapsmarknaden. Men trots alla förmåner har prinsarna också fått sin beskärda del av kungalivets skuggsidor.

William var femton år och Harry tolv när deras mor, prinsessan Diana, omkom i en bilolycka i Paris i augusti 1997. Pojkarna följde sin mamma till graven inför miljontals tv-tittare.

I en BBC-dokumentär i år vittnade de om vilka djupa spår de smärtsamma händelserna lämnat.

Prins William erkände att han inte förmådde begripa publikens sorg. De där främmande människorna kände ju inte hans mamma.

Prins Harry hade redan tidigare konstaterat att ingen tolvåring borde utsättas för något liknande. Han medgav att knappast någon i hans familj på allvar vill bli kung.

Prins William har fått avstå från jobbet som räddningspilot.
Bildtext Prins William har fått avstå från jobbet som helikopterpilot.
Bild: EPA/Flight Sergeant Andy Carnall

Ny generation med nya värderingar

Harry kan tillåta sig att vara frispåkig, ty det är framför allt på den äldre broderns axlar som det brittiska kungahusets framtid vilar.

Prins Charles, deras far, står visserligen närmast tronen, men då han inte är övermåttan folkkär riktas uppmärksamheten i allt högre grad på William och hans familj.

Prins William fyllde i somras 35 år och blev kunglighet på heltid. Han fick ge upp jobbet som räddningshelikopterpilot, och det är ingen tvekan om att han saknar det.

Som kompensation har William börjat utöva ett omfattande välgörenhetsarbete. Hans, Catherines och Harrys gemensamma kampanj för mental hälsa har de senaste veckorna fått stor uppmärksamhet i Storbritannien.

Kampanjen tyder på att en ny generation håller på att ta över ledningen i kungahuset. Mentala problem är ett tabu på många håll, inte minst bland britterna, där förmågan att sammanbitet uthärda de värsta svårigheter är en nationell dygd.

William, Catherine och Harry har önskat att deras exempel kunde ge andra styrka att öppna sig om sina problem. Bröderna har till exempel berättat hur viktigt det varit för dem att tala om sin mors död.

Storbritanniens prinsar William, Harry och Catherine, hertiginna av Cambridge.
Bildtext Storbritanniens prinsar William, Harry och Catherine, hertiginna av Cambridge.
Bild: EPA

Brexit kan ge monarkin ny vitalitet

Man kan tycka vad man vill om monarkin som styrelseform och det fjäsk som omger kungligheter, men William och Harry har inte själva valt sin roll.

Nu, som vuxna, verkar prinsarna klara sig bättre i offentligheten. De har förstått att utnyttja uppmärksamheten till att föra fram frågor som de tycker är viktiga.

Den brittiska monarkin har överlevt en lång rad omvälvningar och kriser. Just nu är dess ställning starkare än på länge, tack vare den 91-åriga drottning Elizabeths enastående popularitet i alla samhällsskikt.

Inför Storbritanniens förestående EU-utträde kan en instititution som monarkin bidra till att skapa en känsla av stabilitet och kontinuitet.

Men det viktigaste för monarkins överlevnad är hur tronföljden artar sig. Med tanke på hur smidigt William växt in i kungarollen verkar framtiden rätt så tryggad.

Prins William besöker Finland den 29-30 november. President Sauli Niinistö tar emot honom på presidentens slott klockan 14.15 i dag.

Under torsdag eftermiddag besöker han julmarknaden på Esplanaden.

William ska också bekanta sig med Icehearts verksamhet, där man via en lagsport ger barn och unga extra stöd.

Han besöker också företags-evenemanget Slush, och ett lågstadium i Helsingfors, där han får höra mer om anti-mobbningsprogrammet Kiva skola.

Diskussion om artikeln