Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sexualrådgivare: Skrota talesätt som "pojkar är pojkar" och "kärlek börjar med bråk"

Från 2017
Uppdaterad 30.11.2017 14:35.
Animerade barn mot solljus.
Bildtext Hur ska pojkar uppfostras för att bli hederliga medborgare? Sexualrådgivare och hälsovårdare Teresa Backas föredrar att prata om barns och individers uppfostran framför pojkars eller flickors.
Bild: Most Photos/kentoh

Mitt i stormen kring #metoo dyker frågan om barns, och framför allt pojkars, uppfostran upp i kommentarerna. Hur lägger vi grunden för att pojkar ska växa upp och bli hederliga medborgare i framtiden?

Mitt i hemmet, bland disken, klädhögarna och gemensamma måltider skapar vi grunden för vårt sätt att se på världen. Det som händer inom hemmets väggar blir riktgivande för barnen.

- Det viktigaste i hemmet är att vara en god förebild. Talar de vuxna respektfullt med varandra och respekterar andras vilja är sannolikheten att barnen själva gör det som äldre betydligt större, säger hälsovårdare och sexualrådgivare Teresa Backas på ungdomsportalen decibel.fi.

Ska pojkar och flickor uppfostras olika?

Uttrycket ”kärlek börjar med bråk” har inte sällan ursäktat störande beteende. För att tidigt lära barn vad som är acceptabelt hoppas Backas på att sådana talesätt skrotas.

- Det där är en av de dummaste lögnerna någonsin. Då lär vi småflickor att de ska tåla sådant beteende från pojkar för att de är sådana. Då lär vi pojkarna att de inte behöver visa hänsyn för att de är pojkar, säger Backas.

Om tankesättet ”pojkar är pojkar” får fortsätta, är risken för att dåligt beteendet i fortsättningen också avfärdas som pojkstreck uppenbar.

- Det där fortsätter upp i alla åldrar, det är okej med pojkstreck även om samma beteende inte skulle accepteras från en flicka.

Teresa Backas i en korridor på Yle.
Bildtext - Vi måste konkretisera vilket beteende som är okej och vilket som inte är det, säger hälsovårdare och sexualrådgivare Teresa Backas.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Alla barn ska ges trygga ramar

När det gäller att dra gränser är det lika viktigt att man visar såväl pojkar som flickor var gränserna går. Gränserna ska anpassas efter individen.

- Det är banalt att tänka att det faktum att ett barn är flicka eller pojke skulle avgöra en situation. Vi är ju olika som personer, men gränserna bör vara lämpliga för en människa.

Istället för att se barnen som pojkar eller flickor vill Backas se en mera nyanserad bild.

- Vår uppfattning om kön ska inte vara så svartvit.

Ta diskussionen med barnen tidigt!

I samband med #metoo och #dammenbrister blir frågan om pojkars uppfostran aktuell och diskuteras i kommentarsfält. Backas föredrar ändå att tala om uppfostran av personer framför pojkar.

- Vänta inte med att diskutera dessa saker med barnen tills de är tonåringar, då är det för sent. Redan från när barnen är små måste man lära dem vad som är okej som människa. Inte som man eller kvinna, pojke eller flicka, utan som person mot andra personer.

Föreställningen om ett heteronormativt samhälle vill Backas gärna förkasta. Det ska vara en självklarhet att pojkar och män ska kunna visa sensitiva känslor och bära färger utan att det ska uppfattas som omanligt.

- Undvik att falla i gamla hjulspår som att pojkar inte får gråta, eller att pojkar ska ha pojkfärger. Det bidrar till bilden av att mannen och kvinnan ska vara på ett visst sätt, säger Backas.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln