Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Oklart om alla bostäder vid Mörskomgatan 10 i Lovisa renoveras

Från 2017
Uppdaterad 30.11.2017 07:37.
Mörskomgatan 10 i Lovisa
Bildtext En del av bostäderna vid Mörskomgatan 10 i Lovisa har renoverats.
Bild: Yle/Stefan Härus

Fullmäktigeledamot Kari Hagfors (C) motion förra året om de bedrövliga hyresbostäderna på Mörskomgatan 10 i Lovisa fick staden att reagera. Tillsvidare är dock bara hälften av bostäderna renoverade.

Sanitetsutrymmena är i uruselt skick, kökens utrustningsnivå är föråldrad, brandsäkerheten är oroväckande och boendenivån kränker människovärdet ...

Så beskrev fullmäktigeledamoten Kari Hagfors (C) i en fullmäktigemotion för drygt ett år sedan standarden på stadens hyresbostäder på Mörskomgatan 10 i Lovisa.

Hagfors krävde att staden skulle renovera bostäderna och det har man också gjort till en del.

Enligt lokalitetsdirektör Antti Kinnunen är ungefär hälften av bostäderna renoverade.

"Nu är det lugna gatan"

Anne Karlsson bor med sin labrador Mikki i en av de renoverade lägenheterna.

- Golvet är förnyat, taken och väggarna är målade men en del möss har jag fortfarande på besök i lägenheten, säger Karlsson.

Enligt Karlsson stör inte mössen hennes tillvaro nämnvärt. Hon har bott tre år i bostaden och tänker fortsätta med det.

- Jag trivs riktigt bra. Förr var det ganska stökigt här med besök av polis och ambulanser så gott som varje vecka, men en del invånare har dött eller blivit vräkta, så nu är det lugna gatan, säger Karlsson.

Anne Karlsson vid hyreshusen på Mörskomvägen 10 i Lovisa
Bildtext Anne Karlsson och labradoren Mikki.
Bild: Yle/Stefan Härus

Renovera eller inte är frågan

Enligt Lovisa stads lokalitetsdirektör Antti Kinnunen är det fortfarande oklart om de orenoverade bostäderna också ska renoveras.

- Om staden besluter sig för att huset ska stå kvar renoveras troligen också de bostäderna. En tanke som nu också har kastats fram är att riva den radhuslängan, säger Kinnunen.

Kari Hagfors är både nöjd och missnöjd med situationen.

- Jag är förstås glad för det steg framåt som tagits, men hälften av bostäderna är ju inte renoverade ännu, säger Hagfors.

Fullmäktigeledamoten Kari Hagfros (C) Lovisa
Bildtext Kari Hagfors.
Bild: Yle/Stefan Härus

Staden borde göra helhetsbedömning

Hagfors väntar med spänning på vad staden besluter.

Han säger att staden borde ha gått till grunden och gjort en utredning över stadens samtliga hyresbostäder och sedan utifrån det fattat beslut om att riva eller bygga.

- Staden borde egentligen, innan renoveringen inleddes, ha gjort en helhetsbedömning, säger Hagfors.

Frågor som staden borde ha funderat på är: Vad finns och var och bör gammalt rivas eller renoveras och behöver det byggas nytt?

Enligt Hagfors har Lovisa stad i tiderna funderat på att bygga fler hyresbostäder. En kartläggning av hyresbostadssituationen i Lovisa hade enligt honom varit bra med tanke på Mörskomgatans framtid.

Mörskomgatan 10 i Lovisa
Bild: Yle/Stefan Härus

Antingen renovera eller riva - inte båda

Var det med andra ord onödigt att renovera bostäderna på Mörskomgatan 10?

- Det är nog ingen idé med att renovera bara en del av bostäderna. Antingen borde allt renoveras eller så ska allt rivas. Då bygger man istället nya och fräscha hyresbostäder, säger Hagfors.

Lovisa behöver naturligtvis enligt Hagfors ha en viss mängd hyresbostäder, men bostäderna kan inte vara av den standard som de på Mörskomgatan även om de är specifikt reserverade för mindre bemedlade.

- Det är inget människovärdigt boende och Lovisa borde absolut inte längre ha sådana hyresbostäder i sitt utbud, inte ens för mindre bemedlade. Jag hoppas trots allt att man går in för att riva och bygga nytt, säger Hagfors.

Hur länge tänker du nu vänta på att något händer också med den andra hyreslängan på Mörskomgatan 10?

- Jag väntar till våren. I slutet av våren borde nog någonting ha hänt och har det inte det, så lämnar jag in en ny fullmäktigemotion, säger Hagfors.

mörskomgatan i lovisa-vägskylt
Bild: Yle/Stefan Härus

Diskussion om artikeln