Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hård jargong till sjöss och många anställda gör det svårt att undvika trakasserier

Från 2017
Uppdaterad 30.11.2017 09:59.
Viking Lines fartyg Mariella ligger vid kajen i hamnen i Helsingfors.
Bildtext Både Rederi ab Eckerö och Viking Line arbetar hårt för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
Bild: Mostphotos

Hård jargong till sjöss gör att många kvinnor upplever sin arbetsplats som otrygg.

De åländska rederierna Viking Line och Eckerölinjen säger att de jobbar med att stävja trakasserier men menar samtidigt att det är svårt att helt undvika dem.

Jargongen kan vara hård till sjöss

Även om det har blivit bättre finns det en jargong till sjöss, säger Leila Sundblom, HR-specialist vid Viking Line.

– Visst finns det en jargong, och den har väl alltid funnits där på ett sätt eller annat. Men det är ju ingen ursäkt. Man måste ju veta hur man diskuterar, och hur med vem.

Men hon säger också att hon inte känner igen att den kvinnliga personalen skulle känna sig särskilt utsatt, och att om det är så förvånar det henne.

Lasse Karlsson, personaldirektör vid Rederi Ab Eckerö, håller med om att det finns en jargong på fartygen, men han tillägger att det också har blivit mycket bättre.

Arbetar med handlingsplaner och policyer

På Viking Line och Rederiaktiebolaget Eckerö arbetar man hårt för att motverka trakasserier på arbetsplatsen.

Båda rederierna har satsat på utbildning för skyddsombud och chefer för att öka medvetenheten om vad trakasserier är och hur man motverkar dem.

Viking Line har kört utbildningsrundor till exempel för samtliga fartyg där en jurist och sjöpersonalchefen medverkat.

Det finns handlingsplaner och policyer hos båda företagen för hur man ska hantera frågan, och ambitionen är att dessa alltid ska följas.

Svårt att undvika trakasserier med många anställda

Men både personaldirektören Lasse Karlsson och HR-specialisten Leila Sundblom säger att med många anställda så är det svårt att helt undvika trakasserier.

– Det kan man ju inte komma ifrån. Vi är en koncern med 1 200 medarbetare. Och tittar man på fartygen där man bor och lever ihop dygnet runt uppkommer det konflikter, och som en följd till det kan det uppkomma trakasserier eller mobbning, säger Lasse Karlsson.

Karlsson säger att personal hos Eckerö inte har varit utsatta för direkta övergrepp, men att det nästan dagligen förekommer frågor som måste hanteras.

Leila Sundblom hoppas att man pratar öppet om de här frågorna, och säger att det finns en nolltollerans för trakasserier och osakligt bemötande.

– Redan när vi i rekryteringen träffar nya sökanden tar vi upp den här frågan. Vi tar upp nolltoleransen mot osakligt bemötande mot arbetskompisar och våra kunder förstås.

Text: Sara Lindroos

Hashtagen #dammenbrister, i bakgrunden med knytnävar knutna i kamptecken.

Tusentals kvinnor vittnar om sexuella övergrepp i Svenskfinland

Över 6 000 namnteckningar och 800 vittnesmål publiceras.

Diskussion om artikeln