Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Morgonpigga människor provocerar

Från 2017
Uppdaterad 28.03.2018 15:07.
Axel Åhman
Bildtext Axel Åhman vill hitta tillbaka till sina morgonpigga rötter
Bild: Axel Åhman

Det är extremt provocerande med morgonpigga människor! Det insåg Axel Åhman från humorgruppen KAJ då han testade på tidigare morgonrutiner i en vecka. När klockan var åtta och andra knappt hade kravlat sig ur sängen hade han redan varit och handlat, hunnit med flera vändor i simhallen och sett några avsnitt av sin favoritserie.

Axel Åhman har tidigare definierat sig som morgonmänniska, men han gör det inte längre. Nuförtiden finns varken tid för frukost eller mjukstart då han väljer att snooza så länge som möjligt.

I och med att Axel Åhman jobbar med musik och har spelningar sent på kvällarna har livsrytmen ändrat. Tillsammans med sambon slötittar han också på tv alldeles för sent, medger han.

– Mina vanor har delvis haft en negativ inverkan på mig och jag vill hitta tillbaks till mina morgonpigga rötter, berättar Axel Åhman. När jag gick i högstadiet läste jag ofta på prov om morgnarna. Jag råpluggade mellan sex och åtta och det funkade bra. Jag vill hitta den effektiviteten som jag förr hade om morgnarna, förklarar han.

Nyckeln är naturligtvis att man lägger sig i vettig tid men det är det som är det svåra. Man kan inte förlänga dygnet i båda ändorna, konstaterar han.

Bra tidsanvändning - att se på tv-serier

Under sin experimentvecka steg Axel Åhman upp varje morgon kring sex. Den första morgonen vaknade han i en tyst och ödslig lägenhet. Både sambon och katten sov. Han beslöt sig för att jobba lite, koka kaffe och titta på sin favoritserie Game of Thrones. Att planlöst hänga på morgonen var kanske inte det vettigaste insåg han. Följande morgon hade han redan gjort upp en plan. Att ta sig till simhallen för att träna.

– Jag har aldrig tid för träning så det kändes grymt skönt att komma igång. Att simma på morgonen är jätte skönt, den ultimata väckningen! Det här skulle jag vilja lyckas med några gånger i veckan, säger han.

Samtidigt finns det nåt väldigt provocerande med morgonpigga människor, anser Axel Åhman. Man ger ett så hurtigt intryck att de som väljer att ligga och dra sig känner sig dåliga.

– Min sambo och mina kolleger, som jag sitter och skriver musikal med, sover alla på morgnarna. Dom blev jätte sura då det visade sig att jag hunnit handla och simma innan jobbet, skrattar Axel Åhman, som i och med sina tidiga vanor känt sig som en riktig pensionär.

Efter Nio: Efter Nio radio: Axel Åhman är morgonhurtig - Spela upp på Arenan

De flesta människor är flexibla i sin sömnrytm

Efter den fjärde dagen började Axel Åhman vakna av sig själv. Han lade sig före elva och var betydligt tröttare om kvällarna en vanligt. Det ledde till att han somnade snabbt och vaknade utvilad till och med någon minut innan väckarklockan.

Tarja Stenberg är sömnforskare och docent vid Helsingfors Universitet. Hon forskar bland annat i människans sömncykler. Hon blev glad då hon hörde hur Axel Åhmans vecka hade gått.

– Du är klart en morgonmänniska, det är bevisat. Din bästa tid på dygnet är morgonen eftersom du har så lätt för att stiga upp och känner dig så pigg och energisk då, förklarar Tarja Stenberg.

De flesta människor är flexibla i sin sömnrytm. De kan flytta sömnen med några timmar för att anpassa sig till samhället. Men det finns också de som är extrema, som inte somnar förrän klockan två på natten. De personerna får problem, eftersom samhället uppskattar att man vaknar tidigt, förklarar Tarja Stenberg.

Utmana dig själv: skippa väckarklockan!

En utmaning som skulle vara nyttig för var och en är att vakna varje morgon utan väckarklocka. För att kvällsmänniskorna ska lyckas med det bör de vakna rejält mycket tidigare än de är vana vid.

– Sätt alarmet på sex, tänd belysningen och tvinga dig upp. Efter några dagar flyttar sig rytmen eftersom du blir trött tidigare. De flesta som har problem med att komma upp på morgnarna har ofta svårt med att komma i säng tidigt och det är det som är problemet, konstaterar Tarja Stenberg, som själv är en utpräglad kvällsmänniska.

Efter Nio radio: Axel Åhman: Morgonpigga människor provocerar

34:08

Efter Nio radio lördagen den 2 december 2017, kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln