Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny finländsk innovation mäter glukosnivån helt utan nålar - använder sig av "ett fysikaliskt fenomen"

Från 2017
Maria Johansson har tatuerat ordet diabetes på handleden.
Bildtext En diabetiker som har tatuerat ordet diabetes på handleden.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Forskare vid Helsingfors universitet har tagit fram en ny metod för att mäta glukosnivån, uppger de själva. Framsteget kan få stor betydelse bland annat för diabetiker och personer med dåliga levnadsvanor.

– Vi utgår från det att folk generellt inte tycker om att sticka nålar i sig, och vår metod är en metod som är icke-invasiv, alltså ingenting går in i huden eller i vävnaden, avslöjar professor Edward Haeggström vid institutionen för fysik.

De säger att metoden inte går ut på att mäta glukosnivån i blodet - utan istället i kroppens vävnadsvätska.

Det här kan leda till den allra första produkten som kan mäta glukosnivån utan att något fysiskt går in i huden eller vävnaden.

– Mätningen ska kunna ske till exempel med hjälp av en apparat man kan ha i fickan, eller med hjälp av en ring eller ett armband.

Potentialen är mycket stor - världens 400 miljoner diabetiker kan ha nytta av en sådan här produkt, och 1,5 miljarder överviktiga personer, som kan ha höga blodsockerhalter.

Hur fungerar det?

Exakt hur det fungerar är professor Haeggström hemlighetsfull kring, så att ingen konkurrent ska stjäla idén i det här tidiga skedet.

Forskarna har skickat in en patentansökan, men den är inte offentlig än.

– Vi använder oss av ett fysikaliskt fenomen som är känt men inte särskilt mycket använt inom medicinsk teknik, säger Haeggström och tillägger:

– Det är någonting som är välkänt sedan lång tid tillbaka, och vissa slags fysiker och ingenjörer känner till det, men vi var de första som förstod att man kunde använda det till det här.

Det finns en del konkurrerande produkter under utveckling som använder sig av radiovågor. Till exempel företaget Mediwise jobbar med en sådan.

Möjligen kunde Helsingfors universitets glukosmätningsmetod vara något liknande, men det är alltså inget som Haeggström vill kommentera.

Också teknikföretaget Apple håller på med att ta fram icke-invasiv glukosmätning, enligt vad det amerikanska medieföretaget CNBC rapporterade i våras.

Edward Haeggström.
Bildtext Professor Edward Haeggström.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Inte så noggrann än

För tillfället är den innovativa mätmetoden vid Helsingfors universitet inte lika exakt som med traditionella blodsockermätare. Tester som forskarna har gjort på sig själva visar att resultatet kastar med upp till 20 procent.

Men Haeggström är övertygad om att prototypen kan bli exakt, och det snart.

– Det är mycket troligt, därför att vi inte alls har jobbat på att förbättra noggrannheten och precisionen.

Forskarteamet på tio personer ska snart grunda ett företag som de kommer att kalla Gluc­omodicum.

I gruppen ingår också Alejandro Garcia och Jokke Mäki.

Senast i slutet av nästa år ska man också ha en färdig prototyp och vissa kliniska tester ska vara gjorda.

Haeggström tror att glukosmätaren kan lanseras på marknaden om ungefär tre år.

Forskarna nätverkar på Slush

Forskargruppen från Helsingfors universitet är också med på den stora teknologimässan Slush som pågår i Helsingfors för tillfället.

Haeggström har länge tyckt att det är ett bra evenemang som inger framtidstro.

– När det gick dåligt i Finland 2010-2011 så var Slush en av de få ljuspunkterna jag kunde hitta.

Han tillägger att teamet far dit för att bli ännu bättre på att berätta om sin forskning, för att öka sin synlighet och för att tala om eventuella samarbeten med andra aktörer inom hälsoteknikbranschen

Gluc­omodicum siktar ändå i första hand på att utveckla en egen apparat och inte bara sälja kunskapen till någon annan.

– Vi hoppas att vi själv skulle kunna utveckla den till en apparat, därför att marginalerna man kan få är större på det sättet, säger Edward Haeggström, som kommer att bli företagets ledande rådgivare då det startar upp i början av nästa år.

Diskussion om artikeln