Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analytik och artificiell intelligens stora teman på Slush

Från 2017
En man anmäler sig till Slush i Kampen.
Bild: Misc / Lehtikuva

Analytik och artificiell intelligens dominerar listorna då deltagarna på uppstartsevenemanget Slush i Helsingfors fått välja vilken bransch de vill identifieras med. Evenemanget går av stapeln på torsdag och fredag.

- Det är anmärkningsvärt att analytik är den största branschen bland de 2 600 växande företag som anmält sig. Artificiell intelligens ligger nära, då drygt 400 firmor valt det som bransch, säger Slush-vd:n Marianne Vikkula.

Hon nämner kryptovalutor och blockkedjor som en tredje stor trend. Kryptovalutor har inga kopplingar till någon centralbank, utan bygger på en teknik där ett löst sammansatt nätverk kan samarbeta kring bakgrundsmaskineriet för att göra valutan användbar.

Bitcoin är den mest kända, men långt ifrån enda, kryptovalutan. Samma teknik, som bygger på så kallade blockkedjor (blockchain), går att använda också i andra sammanhang för att skapa en databas som är ytterst svår att manipulera utanför det regelverk som slagits fast då databasen startades.

35 procent inhemskt

Av de företag som anmält sig till Slush är ungefär 35 procent från Finland, uppger Vikkula. Sverige, Tyskland, Storbritannien och USA är också väl representerade.

Arrangörerna väntar sig att 1 500 placerare och 600 journalister från över 130 länder deltar. Totalt väntas det bli över 20 000 deltagare. Direktsändningarna på nätet väntas locka en miljon.

Slush lockar också ett antal kända talare. Bland dem märks tidigare amerikanska vicepresidenten Al Gore, styrelseordförande Martin Lau på Supercells ägare Tencent, Nasdaq-börsens vd Adena Friedman och Supercells vd Ilkka Paananen. Brittiska prinsen William ska inte tala på Slush, men väntas besöka evenemanget.

Text: FNB

Diskussion om artikeln