Papperslösa ska få utvidgad service i Helsingfors efter maratondebatt i fullmäktige
Helsingfors ska ge utvidgad service för papperslösa. Det här står klart efter att stadsfullmäktige behandlade saken under en maratondebatt som räckte till halv ett på natten. I debatten ställdes mänskliga rättigheter mot argumentet att fler papperslösa nu lockas till Helsingfors.
Den avgörande omröstningen slutade 45-39.
Debatten var starkt ideologiskt färgad.
På ena sidan stod särskilt De gröna och Vänsterförbundet som lyfte upp mänskliga rättigheter och på andra sidan utmärkte sig särskilt Samlingspartiet och Sannfinländarna som anser att den nuvarande situationen är nog.
– När det gäller mänskliga rättigheter gör vi inga kompromisser, sade Veronika Honkasalo (VF) i sitt anförande inledningsvis.
Hon har tillsammans med Leo Stranius (Gröna) och Thomas Wallgren (SDP) gjort en motion med önskemål om att Helsingfors stad utvidgar den service som ges till papperslösa.
I motionen talas om nödvändig trygghet och skydd för papperslösa utan bostad. I motionen nämns barnskydd, grundutbildning, hälsovård, utkomststöd, psykvård och socialvård.
Enligt biträdande borgmästare Sanna Vesikansa (Gröna) handlar kostnaderna om en halv miljon euro extra.
I nuläget kostar papperslösa staden 100 000 till 200 000 euro medan uppskattningen är att den utvidgade servicen landar på 700 000 euro, vilket är en liten del av social- och hälsovårdens totalbudget.
"Vi gör mänsklig politik eftersom Saml och Sannf inte har en majoritet"
I nuläget erbjuds nödinkvartering, rådgivning, utkomststöd, akut hälsovård, akut munhälsovård, mentalvård, narkotikavård och psykosocialt stöd för papperslösa.
Dessutom får alla gravida och barn under 18 år hälsovård inklusive rådgivning och sjukhusvård. Därutöver erbjuder staden förskola, grundskola och skola på andra stadiet.
Motionen om utvidgad service godkändes av stadsstyrelsen med rösterna 8-7.
De gröna, Vänsterförbundet, SFP och en av SDP:s ledamöter röstade för medan Samlingspartisterna, Sannfinländarna och en av SDP:s ledamöter röstade mot.
De grönas Emma Kari gick i sitt anförande till attack mot Samlingspartiet och Sannfinländarna.
– I den här staden gör vi mänsklig politik eftersom Samlingspartiet och Sannfinländarna inte har en majoritet, sade hon.
"Papperslös förvirrar, handlar om personer som är olagligt här"
Den första Samlingspartisten som tog till ordet i talarstolen i fullmäktige var Dani Niskanen.
– Termen papperslös förvirrar. Det handlar om personer som befinner sig olagligt i landet och har fått avslag på sin asylansökan. De kan återvända till det land de kommit från, sade Niskanen.
Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho var inne på samma linje.
– Om en papperslös får stanna i landet med samma förmåner oberoende om hen har möjligheter till uppehållstillstånd eller inte förlorar lagar betydelse. Då är gränsen öppen för alla, sade Halla-aho.
– Staden ska också marknadsföra den här servicen på arabiska och somaliska. Och var och en förstår att publiken för det här inte finns i Finland. När statsministern erbjöd sitt hus åt asylsökande spreds informationen snabbt och följderna vet vi, sade Halla-aho och syftade på flyktingskrisen hösten 2015 då rekordmånga asylsökande sökte sig till Finland.
"Kan inte föreställa mig att någon kommer tusentals kilometer för medicin"
Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki gick åt dem som hävdar att papperslösa i och med motionen får bättre service än helsingforsarna i regel.
– Att mata lögner är underblåsa hat. Jag kan inte heller föreställa mig att någon tusentals kilometer härifrån kommer hit för att få medicin, sade Arhinmäki.
SFP stödde också motionen.
– För det första är det här är en moralisk fråga som baserar sig på den kristna och andra religioners syn på kärlek till sin nästa. För det andra är det här en medicinsk fråga. Det är till allas fördel att papperslösas tas om hand, också till Samlingspartisternas, socialdemokraternas och till och med Sannfinländarnas fördel. För det tredje är det fråga om mänsklighet, sade SFP:s gruppordförande Björn Månsson.