Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA till omvärlden: Bryt alla band med Nordkorea

Från 2017
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley under säkerhetsrådets session efter omröstningen om de nya sanktionerna.
Bildtext Nikki Haley hotade den nordkoreanska regimen med total utplåning om landet för situationen närmare krig.
Bild: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

Omvärlden borde avsluta handeln och sina sista diplomatiska relationer med Nordkorea, uppmanar USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. Vi söker inte krig men om det kommer utplånas den nordkoreanska regimen fullständigt, säger Haley.

USA vill att omvärlden isolerar Nordkorea totalt efter landets senaste provskjutning av en långdistansmissil.

I FN:s säkerhetsråd uppmanade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley hela världen att bryta sina diplomatiska kontakter med Nordkorea.

Haley ville också se att handeln med det redan isolerade landet upphör helt.

Haley riktade främst sin kritik mot Kina som är landets största handelspartner och fortfarande exporterar olja till Nordkorea.

- Kina måste göra mera och kan antingen göra det själv eller så kan vi ta oljesituationen i egna händer, sade Haley.

- Vi vänder oss till president Xi och ber honom ta en klar ståndpunkt i den här frågan. Han har möjligheten att göra det som är rätt för hela världen, sade Haley.

För världen närmare krig

Haley hotade också Nordkoreas ledarskap med allvarliga följder om vad hon kallade landets provokativa och aggressiva beteende fortsätter.

- Nordkoreas diktator har gjort ett val att vidta åtgärder som för världen närmare ett krig, inte längre ifrån det.

- Vi har aldrig sökt krig med Nordkorea och gör inte det nu. Men om kriget kommer beror det på de fortsatta aggressiva handlingarna som de vi såg i går. Kommer kriget ska ingen missta sig, det kommer att innebära att den nordkoreanska regimen utplånas fullständigt, sade Haley.

Kina och Ryssland: Inga militära lösningar

Kina i sin tur upprepade sitt förslag om att USA och Sydkorea lägger ner sina gemensamma militärövningar på den koreanska halvön i utbyte mot ett stopp på provskjutningarna.

Medeldistansmissilen som avfyrades i natt tros vara av samma typ - Hwasong-12 - som Nordkorea sköt över Japan i augusti
Bildtext Nordkorea har trappat upp takten på sina provskjutningar, förbjudna i flera FN-resolutioner. Det senaste testet uppvisade enligt experter förmågan att nå mål i USA.
Bild: EPA-EFE/KCNA

USA har tidigare avfärdat förslaget.

Både Kina och Ryssland fördömde provskjutningen men poängterade att det inte finns militära lösningar på konflikten.

- Under det rådande läget uppmanar vi alla inblandade parter att göra sitt yttersta för att bryta spiralen av ökande spänningar på halvön. Det är av största vikt att alla parter överväger vilka konsekvenser deras handlingar får och reviderar politiken som går ut på att utbyta hot, eftersom cykeln av reaktioner och motreaktioner bara leder oss längre ifrån våra mål, sade Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia.

- Därför avråder vi Nordkorea från flera provskjutningar och kärnvapentest och USA och Sydkorea från att hålla militärövningar som bara inflammerar läget ytterligare.

USA:s krav fick kraftigt stöd av bland andra Nordkoreas granne och USA-allierade Sydkorea.

- Nordkorea bör väckas från sin felaktiga känsla av säkerhet. Vi uppmanar Pyongyang att snabbt gripa den snabbt försvinnande möjligheten att lösa kärnvapenfrågan fredligt, sade Sydkoreas FN-ambassadör.

- Som vi flera gånger tidigare har upprepat är det internationella samfundet redo att erbjuda Nordkorea en bättre framtid om landet fattar rätt beslut.

Diskussion om artikeln