Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Trångt på Tölö torg - barnfest med alpackor kolliderar med "patriotiskt" fackeltåg

Från 2017
Alpackor äter gräs
Bildtext Alpackor äter gräs
Bild: Mostphotos

I Helsingfors har ett märkligt dilemma uppstått inför firandet av självständighetsdagen nästa vecka. Ett fackeltåg med högerextrem profil ska avgå från Tölö torg vid samma tidpunkt som där hålls en tillställning för barn, rapporterar Helsingin Sanomat.

Polisen och Helsingfors stad undersöker nu om båda tillställningarna kan få plats på torget.
Barnfesten, som i år ordnas för första gången, är tänkt att inledas klockan 16.30 och pågå till klockan 19. På torget finns en inhägnad med alpackor, det finns kaniner som barnen kan klappa, och det ordnas gympadisco.

Fackeltåget ska samlas klockan 18.30. Organisatör är föreningen 612.fi, som säger att det handlar om en opolitisk manifestation avsedd för alla patriotiska finländare. Politiska symboler och märken är förbjudna i tåget.

"Nu utreder man hur det gått på det här viset".

Men under tidigare år har det varit stökigt under manifestationen. För två år sedan stördes tåget av en grupp vänsteranarkister. Polisen sköt mot bråkmakarna med tryckluftsvapen och grep över 130 personer.

Många frågar sig nu om en manifestation av den arten kan ordnas i närheten av en barnfest. Vid polisen i Helsingfors utreder man därför om det ena av evenemangen kunde ordnas någon annanstans, eller om tidtabellerna borde ses över.

Överkommissarie Seppo Kujala säger att såväl 612-tåget som barnfesten har beviljats tillstånd att använda Tölö torg.

- Nu utreder man hur det gått på det här viset, konstaterar Kujala.

Diskussion om artikeln