Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bosse Mellberg och Tomi Satomaa får Pargas kulturpris – hembygdspriset går till Skärgårdsstiftelsen

Från 2017
Uppdaterad 30.11.2017 10:03.
bosse mellberg
Bild: Yle/Johanna Ventus

Pargas stads kulturnämnd delar i år ut två kulturpris och ett hembygdspris. Kulturpristagare är Bosse Mellberg och Tomi Satomaa, hembygdspriset går till Skärgårdsstiftelsen.

Bosse Mellberg är ordförande för föreningen Korpo Jazz som ordnar festivalerna Korpo Sea Jazz och Sibelius i Korpo. Han är också medlem i Korpo Kulturgillets styrelse och han har jobbat som chef på Skärgårdscentrum Korpoström.

Enligt Pargas stads pressmeddelande är Bosse Mellberg involverad i det mesta av kulturella aktiviteter i Korpo. Hans hjärta klappar också varmt för allmogebåtstraditionen och för skärgårdskulturen och -identiteten i allmänhet. Mellberg är alltid beredd att ställa upp där hans insats behövs om det sedan handlar om filmroller eller styrelseuppdrag.

Kantor och konsertorganist

Tomi Satomaa är kantor i Väståbolands församling men också turnerande konsertorganist, körledare och pedagog. Under Tomi Satomaas ledning har Väståbolands församlingars musikliv blomstrat upp, det handlar om allt från storkonserter så som Mozarts Requiem i september i år, till enskilda konserter och konsertserier så som Sommarnatt i Pargas.

Musikinstitutet Arkipelag
Bildtext Tomi Satomaa undervisar i orgelspel vid Musikinstitut Arkipelag.
Bild: Yle/Nicke Packalén

Tomi Satomaa sitter i styrelserna för Pargas Orgeldagar och i Barockens labyrinter. Han har grundat och leder kören Pargas Vokalensemble, en kammarkör som snabbt har nått en hög standard. Tomi Satomaa undervisar också i orgelspel vid Musikinstitut Arkipelag och han har utvecklat Finlands första pedalklaviatur för barn till orgeln i Pargas kyrka.

Stiftelse för en levande skärgård

Pargas stads hembygdspris år 2017 går till Åbolands skärgårdsstiftelse. Åbolands skärgårdsstiftelses mål är att verka för en levande skärgård genom att främja och stödja möjligheterna för fast boende i och inflyttning till skärgården, och även på andra sätt främja en hållbar ekonomisk, ekologisk och sociokulturell utveckling i Åbolands skärgård.

korpoström
Bildtext Skärgårdscentret Korpoström.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Enlit Pargas stad har man bland anskaffat Brännskärs hemman i Nagu södra skärgård och hyrt ut det för att med arrendatorn och företagaren utveckla näringsverksamhet på ön och även småskalig turismverksamhet. Från och med årsskiftet hyr stiftelsen ut i andra hand delar av Björkholmen i Pargas skärgård för turismverksamhet. På ön har funnits turismverksamhet i 50 år.

Brännskär.
Bildtext Brännskär.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Åbolands skärgårdsstiftelse år sedan 2015 majoritetsägare av Skärgårdscentrum Korpoström. Korpoström är ett besökscentrum där vetenskap, natur, konst och kultur möts med skärgården som utgångspunkt. Skärgårdscentrum Korpoström har under de senaste åren höjt sin profil som ett kunskapscentrum för skärgårdens liv, historia, natur och kultur.

Pargas stads kulturpris har delats ut sedan år 1994 och kan ges till en person eller grupp som på ett betydande sätt har verkat för kulturlivet i Pargas.

Pargas stads hembygdspris instiftades år 2009 och priset ges för en betydande insats för lokalhistorien och kulturmiljön i Pargas.

Prisen överräcks den 5 december klockan 13 i Pargas stadsbibliotek på evenemanget Förfest. Tillställningen är öppen för allmänheten.

Diskussion om artikeln