Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minnesmärke över vinterkriget avtäcks i Helsingfors

Från 2017
Uppdaterad 30.11.2017 10:04.
En icke avtäckt staty på Kaserntorget i Helsingfors.
Bildtext Skulpturen är på plats på Kaserntorget.
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Den 30 november 1939 bröt vinterkriget ut. I år, på exakt samma datum, avtäcks ett nationellt minnesmärke över kriget på Kaserntorget i Helsingfors.

Monumentet är en cirka tio meter hög soldatfigur som står på en jordglob.

Soldaten är tillverkad i Kuopio, globen fick sin form i Salo och delarna sammanfogades i Träskända innan de fördes till Helsingfors.

Minnesmärket kallas Ljusbringaren och har formgetts av skulptören Pekka Kauhanen. Hans bidrag vann en tävling om minnesmärket som ordnades 2013.

Enligt Savon Sanomat är skulpturen Finlands största stålstaty.

Pekka Kauhanen tillsammans med en miniatyrversion av skulpturen "Valon tuoja".
Bildtext Skulptören Pekka Kauhanen tillsammans med en miniatyrversion av skulpturen Ljusbringaren (på finska: Valon tuoja).
Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Arbetet med minnesmärket har pågått i flera år och grundstenen murades i mars 2015.

Det var ursprungligen tänkt att minnesmärket skulle vara klart 2015, 75 år efter att vinterkriget tog slut. Nu avtäcks skulpturen lagom till Finlands självständighets 100-årsjubileum i stället.

I dagens evenemang deltar bland andra krigsveteraner och företrädare för regeringen. President Martti Ahtisaari är beskyddare för projektet och han kommer att tända minnesmärkets belysning klockan 17.

Evenemanget är öppet för allmänheten. De som vill delta uppmanas anlända minst 15 minuter före och förbereda sig på att genomgå en säkerhetskontroll.

Källor: FNB, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln