Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen testar ansiktsigenkännande kameror, dataombudsmannen varnar: "De kan ringa på dörren hos helt oskyldiga medborgare"

Från 2017
dataombudsmannen Reijo Aarnio
Bildtext Klarar han av att skydda våra privatliv? Dataombudsmannen Reijo Aarnio har suttit på samma post sedan 1997. Mobilen på bilden är den första som låser upp sig med ansiktsigenkänning.
Bild: Yle

Centralkriminalpolisen testar ansiktsigenkänning i sitt it-labb i Vanda. Polisen vill ta i bruk tekniken via övervakningskameror så snart lagen och dataombudsmannen tillåter det.

Dataombudsmannens byrå uppger att ingen myndighet ännu har gjort någon formell anmälan om ansiktsigenkänning.

Polisen säger att de har fört samtal om sitt pilotprojekt med dataombudsmannen. Reijo Aarnio kommer dock inte ihåg några möten med polisen.

- Jag vet nästan ingenting om polisens pilotförsök. Men risken är alltid att helt oskyldiga registreras i en övervakningskamera. Det är inte så roligt att gå på gatan och sedan nästa dag ringer Skyddspolisen eller Centralkriminalpolisen på din dörr.

Kriminalinspektör Arto Tuomela hoppas att Centralkriminalpolisen nästa år kan köra igång sitt projekt, som redan har smeknamnet Nassu.

Svenska extremister kan stoppas

Om det till exempel kommer tips från Sverige om att mc-gäng eller extremister är på väg över gränsen kan individerna identifieras redan i hamnen med den nya tekniken.

- Vi kommer att kunna identifiera personerna innan något brott har begåtts, menar Tuomela.

Samma teknik testas sedan augusti av polisen på Südkreuz järnvägsstation i Berlin. I Tyskland har bland annat advokatförbundet och medborgaraktivister tagit avstånd från spaningsmetoden.

"Ovärdig en rättsstat och ett hot mot friheten", säger kritikerna.

I maj 2018 träder EU:s nya dataskyddsförordning i kraft som automatiskt blir finsk lag. Den ger mer skydd åt medborgarna och ökad makt åt dataskyddsmyndigheten.

Men i skuggan av dataskyddsförordningen har EU antagit ett nytt polisdirektiv som ska underlätta utbytet av personuppgifter mellan EU-länderna.

Det här direktivet måste skrivas in i finsk lag innan det träder ikraft.

Matchning i Wales

I början av juni gick finalen i Champions League av stapeln i Cardiff i Wales. I samband med matchen använde den walesiska polisen för första gången ansiktsigenkänning på ett stort sportevenemang i realtid.

Polisfordon var utrustade med kameror på taket. Videomaterialet från kamerorna analyserades i realtid och matchades mot olika databaser på eftersökta personer, personer misstänkta för brott, saknade personer eller ”personer av intresse”, rapporterar den svenska datainspektionens tidning Integritet i fokus.

Risken för rättsövergrepp minskar i takt med att tekniken blir allt mer träffsäker. Vissa ansiktsigenkänningsprogram har redan 99 procents matchning.

- Ansiktsigenkänning i mobilen för också med sig nya risker. Kameran scannar hela tiden sin omgivning och vart den informationen tar vägen kan ingen veta, säger Jarkko Saarimäki, chef på statens Cybersäkerhetscenter.

Apples nyaste smarttelefon iPhone X är den första med ansiktsigenkänning. Samsung satsar på igenkänning via ögats iris.

Masstest på Ruisrock

Två företag, Nomenal och Affecto, har gjort en anmälan om ansiktsigenkänning till dataombudsmannen.

Båda har applikationer som via videokameror registrerar kön, ålder och affekter som glädje, sorg och ilska hos till exempel kunder i ett varuhus.

- Problemet är bara att lagen inte tillåter den här typen av ansiktsigenkänning utan ett starkt medgivande. Och hur ska man skilja dom som sagt ja från dom som sagt nej i en folkmassa, undrar Nomenals vd Mikko Ruokojoki.

Affecto utsatte i juli hela publiken på musikfestivalen Ruisrock i Åbo för ansiktsanalys. Publiken på drygt 105 000 informerades om det gigantiska experimentet.

- Det vi har lagrat är helt anonymiserad information. Det vi var intresserade av var mimiken och sinnesstämningen som uttrycks via ansiktets mikrouttryck, berättar videoanalytikern Edward Mauser på Affecto.

Dataombudsmannen var ännu tre månader efteråt inte på det klara med om publiken i Ruisrock verkligen informerades tydligt nog om experimentet.

- Vi undersöker saken fortfarande, sade Aarnio.

Anne Berners känslouttryck analyseras av dator.
Bildtext Affectos videoanalys. Eftersom Ruisrocks data är anonyma testade Spotlight tekniken med en intervju från TV-nytt med kommunikationsminister Anne Berner.
Bild: Yle

Patent- och registerstyrelsen har godkänt åtminstone ett finskt patent på ansiktsigenkänning. Det innehas av ett it-företag i Uleåborg som inte svarat på Spotlights kontaktförsök.

Säkerheten på flygplatser ökar när folk med suspekta ansiktsuttryck kan tas i förhör direkt när de passerar en kamera

biträdande professor Guoying Zhau

Börsbolaget Teleste har levererat stödteknologi till franska polisens omfattande kameraövervakningssystem.

Teleste vill inte heller intervjuas om ansiktsigenkänning, eftersom man bara säljer utrustning avsedda för kamerornas "maskinrum".

Däremot berättar biträdande professor Guoying Zhau på Uleåborgs universitet gärna om sitt pionjärarbete med videoanalys av mikrouttryck.

Hon tvekar inte att kalla sin applikation en "lögndetektor".

- Vi var först i världen med att maskinavläsa de snabba ofrivilliga muskelrörelser som uppstår i ansiktet, särskilt när man försöker dölja en känsla.

Hon tror att säkerheten på flygplatser ökar när folk med suspekta ansiktsuttryck kan tas i förhör direkt när de passerar en kamera. Diagnos av depressioner via smarttelefonen är inte heller långt borta, tror teamet vid Uleåborgs universitet.

En mer hotfull bild av hur djupt under skinnet övervakningssamhället kan tränga sig är Michal Kosinskis nyaste algoritm som identifierar homosexuella.

bilder på bögar versus heteror sedda enligt dataanalys
Bildtext Algoritmen såg skillnad på heterosexuella och homosexuella. - Det här är dåliga nyheter för homosexuella i repressiva stater världen över, säger datapsykologen Michal Kosinski.
Bild: Stanfords university

Datapsykologen Kosinski vid Stanfords universitet i USA har tidigare visat hur exakta bedömningar av politiska och sexuella preferenser Facebook kan göra utifrån vad man gillar i Facebookflödet.

Nu varnar Kosinski för konsekvenserna av sin egen forskning: En algoritm som med 90 procents säkerhet identifierar homosexuella män. Teamet hade använt 35 000 bilder från olika dejtingsajter.

Datorns ansiktsigenkänning såg statistiska samband mellan olika ansiktsproportioner som var vanligare hos de respektive sexuella grupperna.

Studien har fördömts som "livsfarlig" och "skräpforskning" av hbtq-organisationer i USA.

Kameran ser dina känslor - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln