Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”K-G Bergh orsakade stor skada när han sålde sina Stockmannaktier” - veteranplacerare förargar sig i Kauppalehti

Från 2017
Stockmanns varuhus i Helsingfors
Bildtext Stockmanns varuhus i Helsingfors.
Bild: Yle/ Ingrid Mallén

Kaj-Gustaf Bergh sålde alla sina aktier i Stockmann trots att han fortfarande är styrelsemedlem i bolaget. Enligt Kauppalehti orsakade försäljningen panik bland övriga aktieägare.

Det är den erfarna placeraren Kim Lindström som framför kritiken mot Bergh i Kauppalehti.

Även Stockmanns styrelseordförande Jukka Hienonen får sig en känga för att ha sålt hälften av sina aktier i Stockmann tidigare i år.

- Att personer i den inre kretsen säljer sina aktier tolkas ofta som en resultatvarning, säger Kim Lindström till Kauppalehti.

Kim Lindström
Bildtext Kim Lindström.
Bild: Yle/Anna Savonius

Det var i måndags som Bergh sålde alla sina Stockmannaktier. Han sade till Hufvudstadsbladet att det handlade om ”ren och skär skatteplanering” och att han eventuellt köper Stockmannaktier igen efter årsskiftet.

- Genom att eftersträva nytta för sig själv orsakade han betydande skador för bolaget och övriga aktieägare, säger Lindström om Bergh.

Panik bland aktieägarna

Värdet på Stockmanns A-aktie sjönk med nio procent och B-aktie med 6,6 procent kort efter att Bergh hade sålt sina aktier.

Enligt Kauppalehti gav handeln upphov till panik bland aktieägarna, vilket ledde till att handeln med aktierna gick livlig.

Kaj-Gustaf Bergh
Bildtext Kaj-Gustaf Bergh.
Bild: Ramirent

Kim Lindströms åsikt är att de styrelsemedlemmar som inte litar på att aktiekursen stiger utan i stället säljer sina aktieinnehav ska lämna sina styrelseuppdrag.

- Då ett bolag har svårigheter behöver styrelsen personer som är redo att göra allt för att vända resultattrenden. Där får inte finnas människor som redan har gett upp hoppet.

Bolag kan förbjuda försäljning

Enligt Lindström är det här fallet sorgligt, speciellt med tanke på att Stockmann är ett av de äldsta börsbolagen i landet och bolaget var tidigare en symbol för kvalitet.

Lindström säger till Kauppalehti att vissa bolag förbjuder styrelsemedlemmar att sälja de aktier de fått som arvode för styrelsemedlemskap innan de lämnat styrelsen.

Stockmann har inte någon sådan regel.

Diskussion om artikeln