Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kulturbranschens kvinnor har fått nog - kräver stopp för trakasserier och övergrepp på scen och bakom kulisser

Från 2017
Uppdaterad 01.12.2017 15:55.
En strålkastare kastar ljus på en tom scen.
Bildtext Vittnesmålen har samlats in från teater-, dans-, opera-, film- och tv-branschen.

Över tusen kvinnor och ickebinära inom teater-, dans-, opera-, film- och tv-branschen pekar på ett strukturellt problem med sexuella trakasserier och övergrepp inom sina branscher.

Uppropet kräver nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp, och att personer med maktpositioner inom branscherna tar problemet på allvar.

Stämningen i scenen är både hotfull och sexuell. Han andas sensuellt i mitt öra och trycker sitt stånd mot min rygg

Vittnesmål ur #bakomkulisserna

Här kan du läsa hela uppropet #bakomkulisserna

De här 1039 har undertecknat uppropet

Vittnesmålen är tiotals och 1039 personer har skrivit under. Alla undertecknade har inte blivit drabbade av sexuella trakasserier personligen, men vill stöda dem som blivit utsatta.

Uppropets vittnesmål och berättelser har samlats inom teater-, dans-, opera-, film- och tv-branschen i Finland.

Jag spelar som 12-åring i en film där den fyrtioåriga producenten försöker få mig i säng. Han sade att han hade förälskat sig i mig

Uppropet #bakomkulisserna gäller alltså både finsk- och svenskspråkiga kulturutövare och är ett självständigt upprop, tajmingen bara råkar sammanfalla ett par dagar efter #dammenbrister.

Berättelserna som samlats in inom kulturbranschen är hårresande.

Den stora gästande regissören berättar för mej att han har svårt att ge mej regi eftersom han är så sexuellt attraherad av mej, men att det är mitt eget fel

Vittnesmålen handlar om verbalt trakasseri, tafsande och övergrepp, men också om en inbyggd strukturell sexism som ofta varit något kvinnorna får stå ut med för att få uppdrag och jobb.

Plock ur vittnesmålen ur #bakomkulisserna

Vittnesmålen är tiotals och har samlats inom teater-, dans-, opera-, film- och tv-branschen i Finland och gäller alltså både finsk- och svenskspråkiga kulturutövare. De har inte publicerats på någon egen plattform men de har delgetts bland annat Svenska Yle.

"En manlig skådespelare ska hålla fast mej i en scen. Stämningen i scenen är både hotfull och sexuell. Han andas sensuellt i mitt öra och trycker sitt stånd mot min rygg."

"Jag går på teaterhögskolan och den stora gästande regissören berättar för mej att han har svårt att ge mej regi eftersom han är så sexuellt attraherad av mej, men att det är mitt eget fel eftersom jag sänder ut sexuella signaler."

"Jag spelar som 12-åring i en film där den fyrtioåriga producenten försöker få mig i säng. Han sade att han hade förälskat sig i mig. En gång uppstod ett läge då jag nästan inte lyckades komma loss ur hans starka kram. Jag har aldrig vågat berätta åt någon."

"En musiker som har varit med i samma produktion och en världsberömd dirigent. De skrålar och är alkoholpåverkade. Då börjar musikern berätta hur galen han är i mig och att han fick stånd varje gång jag kom på scenen i produktionen. Jag
är så chockad så jag blir stum."

"Jag gör mitt slutarbete om en man som är mycket högt uppsatt i sin bransch och medverkat i filmer tidigare. På inspelningsplatsen som är på landet i naturen går jag avsides för att kissa. När jag vänder mig om står mannen och tittar på i smyg. Han hade följt efter mej."

"Skådespelarkollegan/producenten bjuder på lunch. Han ber mig komma avsides och då griper han hårt och brutalt tag i mej och försöker kyssa mej. Jag spjärnar emot allt jag kan. Jag är chockad men sätter mig för att äta med honom och jag förklarar att jag inte är intresserad av honom på det viset. Jag byts ut mot en annan huvudrollsinnehavare."

"Han hoppar på mig. Jag hinner inte tänka annat än att jag inte kan sätta mig på tvären i och med att en alltid ska bejaka situationen i improvisationer... Gränsen mellan fiktion och verklighet suddas ut, jag slår huvudet i golvet, hans grepp gör ont och jag kommer inte loss hur jag än försöker, jag “skådespelar” inte längre."

"Under första veckan kom min motspelare och föreslog, att vi skulle gå tillsammans till kontoret och lägga in i mitt kontrakt att det hör till, att jag ska knulla honom bakom scen också, för att det hör till rollen. Under spelperiodens gång kunde han under föreställning stå och slicka sig runt munnen när man i all hast bytte om bakom scen."

Nu har kulturarbetarna fått nog.

- Ingen ska bli sexuellt utsatt under sin utbildning eller i arbetslivet och ingen ska bli bestraffad för att säga ifrån, säger uppropet.

De kräver att teaterchefer, regissörer, koreografer, pedagoger med flera får fortbildning i hur de ska förändra strukturerna och arbetsklimaten som tillåter sexuella trakasserier.

Grafik med orden "Bryt tystnaden" och hashtagen #bakomkulisserna.
Bildtext Kampanjbilden för uppropet #bakomkulisserna.
Bild: Aksinja Lommi

De som skrivit under uppropet vill inte i det här skedet uttala sig enskilt om det för media, men bland underskrifterna finns anställda vid flera av de stora kulturscenerna- och institutionerna i Finland.

Uppdatering: På grund av publikens begäran öppnades möjligheten för fler personer i kulturbranschen att underteckna uppropet.

I skriven stund har uppropet nu 1039 underskrifter sammanlagt.

Arrangörerna beklagar sig också över att tio underteckningar uteblev i det ursprungliga uppropet.

Dessa namn har lagts till, tillsammans med 64 nya underskrifter.

Fakta: Från #metoo till #dammenbrister

Hashtagen #dammenbrister, i bakgrunden med knytnävar knutna i kamptecken.

Tusentals kvinnor vittnar om sexuella övergrepp i Svenskfinland

Över 6 000 namnteckningar och 800 vittnesmål publiceras.

Diskussion om artikeln