Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fredrik Furu om Youtubeblockeringen: Det är klart man vill ha ersättning som är skälig

Från 2017
Uppdaterad 01.12.2017 06:47.
Fredrik Furu
Bildtext Enligt musikern Fredrik Furu är det bra att Teosto förhandlar med Google om ersättningar. Arkivbild.
Bild: Eva Pursiainen/Yle

Många musikvideor på Youtube var tillfälligt blockerade av upphovsrättsliga skäl i Finland under torsdagen. Enligt musikern Fredrik Furu är det bra att Teosto förhandlar med Google om ersättningar.

En stor del av musikvideorna på Youtube gick av upphovsrättsliga skäl inte att titta på i Finland under torsdagen. Detta på grund av att Teosto och Google, som äger Youtube, fört förhandlingar om ersättningar och rättigheter. De två nådde en tillfällig lösning på torsdag morgon.

Enligt låtskrivaren och artisten Fredrik Furu finns det både för- och nackdelar med detta.

- Egentligen gör ju Teosto rätt eftersom de ser till vår upphovsrätt och vår rätt som låtskrivare och artister. Men man använder ju Youtube som en marknadsföringskanal, så det är ju lite konstigt när videorna är borta.

Väger marknadsföringen tyngre för dig än att få en ersättning för att dina låtar spelas?

- Båda väger lika tungt i dagsläge. Tyvärr är summan som vi låtskrivare och artister idag får från Youtube och Spotify inte så bra som den borde vara med tanke på att det inte finns någon skivförsäljning på det sättet idag.

- Jag tycker det är bra att Teosto undersöker hur man kan få bättre rättigheter och ersättningar.

Ingen lätt bransch

Furu påpekar att den ersättning som låtskrivare och artister i dagens läge får från streamingtjänster är obetydlig.

- Det är ingen lätt bransch och då man har tiotusentals eller miljontals visningar så är det klart att man skulle vilja få ersättning som är skälig.

- När vi har kommit till den plats där vi är idag, så kan man inte gå tillbaka utan bara försöka förhandla sig till bättre avtal och där tycker jag att Teosto gör rätt.

Tror du man kommer till en lösning inom kort?

- Det hoppas jag, men samtidigt som branschen förändras så är det bra att det förs kontinuerliga förhandlingar och en diskussion framförallt. Det är ju så att alla vill ha sina rättigheter och samtidigt vill alla tjäna pengar och speciellt för något som man själv har åstadkommit.

Musikvideor är blockerade på Youtube för användare i Finland

Musikvideor på Youtube har blockerats i Finland

Det kan ta flera dagar innan det går att spela upp videorna.

Diskussion om artikeln