Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

"I snabblånens värld måste vi lära barn hur pengar fungerar"

Från 2017
En spargris med småslantar.
Bildtext Lär barnen att spara, slösa och donera är Nina Nordlunds tips i den ekonomiska fostran.
Bild: Mostphotos

En liten traktor, en ny pulka eller ett piratskepp. "Kan jag få? Nej, vi sparar för något annat." Redan i tidig ålder är det bra att sätta klara gränser och motivera inköp för barnen.

Drömmar, upplevelser och en bättre vardag – allt kan man köpa om man får tro reklamen. I takt med att snabblånen och skuldsättningen ökar måste vi se över barns ekonomiska fostran.

- Problemet i Finland är att en stor andel av befolkningen har betalningsanmärkningar. Vi måste lära barnen att de inte faller för snabblån och ogenomtänkt konsumtion. Lönen man har borde räcka till för att leva, säger Nina Nordlund som driver bloggen Lapset ja raha (barn och pengar).

Veckopeng - en läropeng

När barnen börjar skolan rekommenderar Nordlund att barnen får veckopeng. I Nordlunds egen familj får barnen en euro per årskurs de går på, dottern som går på fjärde årskurs får exempelvis fyra euro.

Det mest konkreta för barnet är att veckopengen ges i form av fysiska pengar. Det kräver förstås en viss ansträngning från föräldrarnas sida i vårt så annars kontantlösa samhälle.

- I högstadiet kan man ge barnen litet mera ansvar och gå från veckopeng till månadspeng. Idén med månadspengen är att den ska vara större än veckopengen, säger Nordlund.

Storleken på månadspengen kan variera mellan 40-60 euro beroende på vilka behov som finns, exempelvis busskort eller mellanmål. På det sättet lär sig barnen att budgetera.

- Idén är att barnet får välja hur pengarna spenderas. Väljer barnen att cykla kan de spara in pengarna från busskortet. På det viset lär sig barnet välja hur pengarna räcker, säger Nordlund.

Om barnet spenderar hela månadspengen på en gång är det viktigt att föräldern inte hjälper ekonomiskt direkt.

- Det måste finnas en konsekvens för att budgeten inte hållit. Det kan exempelvis vara att gå tillbaka till veckopeng för ett tag, säger Nordlund.

Vem är Nina Nordlund?

  • Driver bloggen "Lapset ja raha" som handlar om ekonomiuppfostran
  • Utbildad ingenjör
  • Har tre barn
  • Alla råd Nordlund delar med sig av på bloggen testas först i den egna familjen
  • Skriver en bok om ekonomiuppfostran som ska heta "Lapset ja raha"

Jobba eller inte jobba för pengarna?

Länge hade Nordlund åsikten att barn ska jobba för att tjäna sin vecko- eller månadspeng. I dag är hon av annan åsikt.

För att de barn som inte är intresserade av varken pengar eller hushållssysslor ska gå miste om den ekonomiska kunskapen finns ett bonussystem.

- Om de gör något extra som inte är normalt hushållsarbete, som att tvätta bilen eller dammsuga hela huset, kan de få en extra peng. Då blir också barnen motiverade att jobba för pengarna.

Den modell som Nordlund tillämpar i sin egen familj går ut på att dela in vecko- eller månadspengen i tre delar. Det är spara, slösa och donera.

- Vi tycker att det är viktigt att lära barnen att hjälpa andra om de har möjlighet till det, säger Nordlund.

Nina Nordlund ser in i kameran.
Bildtext Nina Nordlund har ett brinnande intresse för ekonomi.
Bild: Heli Hänninen

Dela upp stora utgifter

När det gäller större utgifter, exempelvis mopedkort, ska man fundera över hur viktigt det är. I en landsbygdsort kan mopedkortet ha en väsentligare funktion än för den som bor i en stad.

För den som har framförhållning rekommenderar Nordlund att investera i fonder. Man kan exempelvis under tre års tid varje månad sätta undan en liten summa.

När det gäller mopedköp kan man också dela upp den ekonomiska delen mellan föräldrar och barnet. För ett barn kan hela summan av en moped vara oöverkomlig.

- För att uppnå det tränar barnet på att tänka kreativt; vad kan jag göra för att tjäna mina pengar? Jag kan plocka flaskor, klippa gräs, eller komma på andra sätt för att få ihop mopedpengen. När barnet kommit upp till den överenskomna summan betalar föräldrarna resten, säger Nordlund.

Man klipper gräs med gräsklippare.
Bildtext Kan man hjälpa grannen med gräsklippning och dryga ut den egna budgeten?
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Prata om ekonomi men inte ekonomiska problem

Nordlund bryter gärna tystnadskulturen som gäller ekonomi. Vi bör bli bättre på att tala om pengar, men utan att sprida oro för ekonomin.

Barn kan skuldbelägga sig själva om föräldrarna pratar om pengasvårigheter. Därför är det viktigt att inte oroa barnet.

- Om man är i butiken och barnet vill köpa något kan man säga att i dag köper vi inte det för vi sparar för något annat. Säger man ”vi har inte råd” börjar barnen kanske oroa sig för familjens ekonomi och den biten ligger inte på deras ansvar, säger Nordlund.

Vems är barnbidraget?

Barnbidraget betalas ut för barn tills de fyller 17 år. Nordlund ser barnbidraget tillägnat föräldrarna, men inte enbart.

- En liten del av barnbidraget kan man spara till barnet, då har man ett boägg för kostnader som mopedkort eller intressen som kräver större utgifter då barnet är äldre, säger Nordlund.

Att investera en liten del av barnbidraget i börsen och fonder är också något som Nordlund talar varmt för.

- Det är en stor möjlighet att få bra avkastning jämfört med ett vanligt bankkonto, säger Nordlund.

Ett av de bästa sätt att spara för barnen är enligt Nordlund indexfonder.

- Indexfonder är billiga, så kostnaden för att spara är inte så hög. Man behöver inte förstå mycket om börsen utan det är enkelt att använda. När tiden går märker man att avkastningen kommer och att den är bättre än ett vanligt bankkonto, säger Nordlund.

En kanna häller vatten på en hög med euromynt som en planta växer ut från.
Bildtext Förvalta dina pengar väl så kan de växa och en dag användas för ett mopedkort eller utgiftskrävande hobby.
Bild: Yle / Mostphotos: josef muellek

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln