Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jonas Forsbacka: Ska vi män sluta gnälla och ta vårt ansvar nu?

Från 2017
Uppdaterad 04.12.2017 14:00.
Porträttbild av Jonas Forsbacka.
Bildtext Jonas Forsbacka
Bild: Frida Lönnroos

Det är inte tjejers och kvinnors uppgift i livet att lära oss män att respektera kvinnor, det måste vi lära oss själva och varandra. Vi måste säga ifrån när våra killkompisar tafsar på krogen, vi måste sluta bedöma och nedvärdera tjejers utseende och vi måste sluta ta män som trakasserar kvinnor i försvar.

Jag skriver den här kolumnen åt alla män.

Sedan mitten av oktober när metoo-kampanjen tog plats på sociala medier har vi fått höra otaliga vittnesmål om mäns sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor. Övergreppen sker överallt: i hemmen och skolan, på jobbet, gatan, bussen och på nätet.

Vi har hört vittnesmål från de kulturella finrummen, byggbranschen, restaurangbranschen, teatern, sjukvården, församlingen, idrotten, studiefester och gymnasieskolor.

Över 6000 finlandssvenska tjejers och kvinnors upprop med närmare 900 vittnesmål om sexuella trakasserier av olika slag säger åt oss killar att vi måste göra radikala förändringar i vem vi är och hur vi beter oss. Uppropet #dammenbrister visar att sexuella övergrepp och sexism inte bara existerar i ett ”lättkränkt Sverige” eller utomlands. Mäns trakasserier mot kvinnor är ett strukturellt problem också här hemma.

Inom vår mysiga alla-känner-alla-språkminoritet ryms inte bara körsång och kräftskivor: här bor också män som kränker kvinnor.

Varför brinner du inte upp av ilska när du hör alla vittnesmål om hur män trakasserar, nedvärderar, kränker, och våldtar kvinnor?

Inte alla män?

Inte alla män har våldtagit eller antastat någon, men så gott som alla kvinnor har blivit utsatta för mäns trakasserier och övergrepp av olika slag. Det är obegripligt att många män ändå fortsätter att ängsligt argumentera att ”kvinnor också trakasserar män” och att ”alla män inte är skyldiga”.

Ja, alla fall av trakasserier är fruktansvärda. Men det är ändå skillnad mellan ett strukturellt förtryck och enskilda händelser. Uppropet säger inte att till exempel män och transpersoner aldrig utsätts.

Vad är det i dig som gör att du känner att mäns fasansfulla övergrepp mot kvinnor inte är ett problem? Varför brinner du inte upp av ilska när du hör alla vittnesmål om hur män trakasserar, nedvärderar, kränker, och våldtar kvinnor?

Det är dags för oss män att ta vårt ansvar - vi måste förändra mansrollen och hur vi män tänker och beter oss.

Börja med dig själv

Det kan kännas som ett överväldigande projekt att förändra mansrollen, men det ska egentligen inte behöva vara så svårt. Respektera människors kroppar och integritet. Lyssna på problemen som finns och se till att du och dina killkompisar inte kränker eller begår övergrepp.

Tänk om vi män skulle börja så här?

  • Säg ifrån nästa gång din killkompis drar ett sexistiskt skämt i skolan eller på jobbet.
  • Polisanmäl om någon, också din kompis, begått ett övergrepp.
  • Bestäm med dina killkompisar och i era killgäng att ni har nolltolerans mot trakasserier och sexism.
  • Debattera mot kvinnohatare på internet. I mina flöden är det så gott som alltid kvinnor och tjejer som tar den kampen.
  • Flörta inte utan samtycke, ha inte sex med någon utan samtycke. Rör inte vid någon utan samtycke.
  • Tänk inte att förändring sker om inte just du gör något.

Förändring tillsammans

Uppropet #dammenbrister är inte bara en historisk revolt mot den finlandssvenska tystnads- och hederskulturen, och inte bara ett överlämnande av skam: från kvinnor som utsatts till oss män som förövare.

Uppropet är ett resultat av en kraftfull mobilisering av kvinnor i olika åldrar, från olika håll i Svenskfinland, som höjer rösten tillsammans. Berättelserna kommer från din kompis, syster, mamma, mommo, kollega och klasskamrat.

Alla som gjort det praktiska jobbet med uppropet, alla som gett stöd åt andra som berättat om övergrepp och i många fall traumatiska upplevelser, och alla som har vågat vittna i ett skvallrande Svenskfinland visar hur mycket kraft och mod det finns hos tjejer och kvinnor. Det visar en vilja att förändra vårt samhälle i grunden.

Vi män får inspireras av detta och göra efter. Vi kan också mobilisera oss, vi kan också ta debatten och vi kan också kämpa för att få slut på trakasserierna.

Just nu finns det många män som inte ens accepterar att problemet mäns våld mot kvinnor finns. Kanske läser inte alla män och killar vittnesmålen som publicerats? Kanske tror inte alla på övergreppen som begåtts?

Skyll inte ifrån dig och ta ditt ansvar. Jag lovar att du inte kommer att sakna den gamla mansrollen. Den ställde bara till med problem.

Pontus Högström på ett café i Munksnäs.

Forumet #allasansvar lockar män att delta i debatten om sextrakasserier

Gruppens popularitet kom som en stor överraskning.

Diskussion om artikeln