Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fimea ingriper mot finländskt företag som säljer silvervatten

Från 2017
Uppdaterad 30.11.2017 18:27.
Burkar med silvervatten.
Bildtext Spotlight lät testa fem flaskor med silvervatten. Sepis silvervatten (längst till höger) innehöll mera silver än etiketten utlovade.
Bild: Jouko Vepsäläinen / Östra Finlands universitet

Läkemedelsmyndigheten Fimea har beslutat klassificera ett finländskt silvervatten som läkemedel, för att sedan kunna förbjuda det tillverkande företaget att sälja eller marknadsföra silvervattnet.

Silvervatten eller kolloidalt silver innehåller minimala nanopartiklar av silver och många finländare dricker vattnet fastän det inte får säljas för invärtes bruk.

– Fimea måste ingripa om ett företag påstår att en produkt har medicinsk effekt trots att det inte är ett godkänt läkemedel, säger Päivi Ruokoniemi som är överläkare på läkemedelsmyndigheten Fimea.

Päivi Ruokoniemi på Fimea.
Bildtext Päivi Ruokoniemi

Svenska Yles Spotlight hittade i sin granskning flera finländska tillverkare och försäljare som hävdade att silvervatten botar eller förebygger sjukdomar och som också rekommenderade invärtes bruk.

De bröt alltså mot lagen.

Fimea ingrep omedelbart och bad fem företag ändra sin marknadsföring.

Klassificeras som läkemedel för att kunna förbjudas

Ett av de fem företagen hävdar fortfarande att silvervatten botar sjukdomar, och därför har Fimea nu inlett en process som klassificerar företagets silvervatten som läkemedel.

– Det gör att vi kan förbjuda försäljningen av silvervattnet, säger Ruokoniemi.

Fimea säger inte när processen slutförs, och berättar inte heller vilket företag det handlar om. Eftersom Svenska Yles Spotlight har följt med de här webbplatserna går företaget lätt att hitta.

”Silver är naturens eget antibiotikum. Dess botande effekt har varit känd i århundraden” skriver Reijo Matilainen från Pieksämäki på sin webbplats hopea.net.

”Silvervatten är en bortglömd mirakelmedicin” står det i en artikel som Matilainen själv har skrivit i en lokaltidning. Artiklarna finns med på webbplatsen.

"Skadar inre organ"

Reijo Matilainen bekräftar att han har blivit kontaktad upprepade gånger av Fimea. Han har redan strukit en del text på sin webbplats men Fimea är inte nöjd med ändringarna och säger att han måste stryka mera.

– Sanningen är den att kolloidalt silver inte har några biverkningar alls och inte skadar människor. Det är bara silvernitrat som är skadligt, hävdar Matilainen.

Kirsi Vähäkangas, professor i toxikologi, säger att både silvernitrat och kolloidalt silver frigör silverjoner.

– Det lossnar silverjoner från silver i alla former. Om man dricker vatten med nanosilver ansamlas det i kroppen och skadar inre organ som lever, njurar och hjärnan, säger Vähäkangas.

Silvervattnet får mörkare färg ju starkare det blir.
Bildtext Silvervatten.
Bild: Yle/Dennis Storhannus.

Överväger att sluta sälja

Reijo Matilainen anser att Vähäkangas är fel informerad om silvervatten.

Han överväger att låta webbplatsen stå oförändrad men att själv sluta sälja silvervatten. Han har inte råd att betala de kostnader som Fimeas klassificering skulle innebära.

Päivi Ruokoniemi på Fimea ser allvarligt på riskerna med silvervatten.

– Påståenden om att silvervatten botar sjukdomar kan i värsta fall leda till att patienter inte får vård med rätt läkemedel, säger Päivi Ruokoniemi.

Sepis silvervatten som Reijo Matilainen säljer var det som innehöll mest silverpartiklar när Spotlight lät testa silvervatten på Östra Finlands Universitet. Det innehöll 15,9 ppm (mg per liter) silver i stället för 10 ppm som etiketten lovade.

Förra veckan varnade tre instanser, THL, Fimea och Evira, för farorna med att dricka silvervatten.

Artikeln är uppdaterad 30.11 kl.18.05 med uppgifter om silvernitrat och testresultat för silvervattnet ifråga.

Diskussion om artikeln