Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Är garderoben full med kläder du inte nänns göra dig av med – gör en tavelvägg med mönster och nostalgi och ha alla minnen kvar

Uppdaterad 27.02.2023 11:42.
En samling runda tavlor.
Bild: Yle/ Strömsö

Ibland behöver vi tömma skåpen. Rensa ut det som bara ligger där år efter år och tar plats. Vissa plagg kan vara svåra att skiljas ifrån för textilier är fyllda med minnen.

Den där klänningen man inte längre ryms i, pappas gamla skjorta och den broderade duken med kaffefläckar som man sparar och sparar fast man vet att ingen kommer att använda dem igen.

Lösningen kan vara att se textilierna lite som ett lapptäcke - en bit klänning, en bit morgonrock, en bit julduk, en bit kuddfodral.Välj de bästa bitarna och skapa en alldeles egen ”memory lane”, en minnesstig på väggen.

En halvfärdig textiltavla.
Bild: Yle/ Strömsö

Broderibågar är som gjorda för ändamålet. Klipp tyget lite större än broderibågen. Stryk tyget slätt och spänn upp det i broderibågen.

För att göra det ännu mera personligt går det bra att brodera några extra stygn på duken eller stryka på glammiga tygmärken.

Broderade tygmärken som man kan fästa som dekoration på ett klädesplagg. Tygmärkena föreställer en eldslåga, en panter och ett rosa hjärta med rosor på.
Två runda tavlor gjorda av återvunna julbroderier.

Vi blandade våra tyger ganska vilt. Ett litet färgtema hade vi med tyger i gult, orange, rött och grönt. Men det går ju förstås att göra det i mer dämpad färgskala eller enligt årstid.

Ett sista tips:

Om man inte limmar fast tyget i bågen kan man byta ut det när andan faller på - kanske vid nästa skåprensning.

En samling runda tavlor.
Bild: Yle/ Strömsö

På andra språk

Diskussion om artikeln