Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Föga diplomatiskt när utrikesministern pressas till avgång

Från 2017
USA:s utrikesminister Rex Tillerson tittar på president Donald Trump under en ceremoni vid Pentagon den 11 september 2017.
Bildtext USA:s utrikesminister Rex Tillerson tittar på president Donald Trump under en ceremoni i Washington den 11 september 2017.
Bild: EPA-EFE/Andrew Harrer

- President Trump och utrikesminister Tillerson har suttit tillsammans senast i dag. Om presidenten mister förtroendet för någon märks det nog omedelbart. Den personen skulle inte längre delta i arbetet.

Det var budet från Vita Husets pressekreterare Sarah Sanders efter ryktena om att utrikesminister Tillerson tvingas avgå.

Torpederad utrikesminister

Enligt uppgifter i New York Times är en rockad på väg vid årsskiftet, som skulle tvinga ut Rex Tillerson. Spekulationerna om något sådant har funnits länge och samarbetet mellan de två har haltat.

Tillerson ska ha kallat Trump för en ”idiot”, något han inte förnekade.

Och Trump har upprepade gånger torpederat Tillersons jobb som utrikesminister, med uttalanden och tweets som går stick i stäv med utrikesministerns linje.

Avsikten var att förödmjuka?

Det har framförallt handlat om Nordkorea, behovet av förhandlingar och diplomati. Många amerikanska bedömare ser det som skadligt för utrikesministerns anseende och möjlighet att fortsätta jobba.

President Donald Trump och utrikesminister Rex Tillerson under regeringens sammanträde i Vita huset den 20 november 2017
Bildtext Trump och Tillerson i Vita huset den 20 november 2017
Bild: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH

Tillerson har inte sökt om avsked trots konflikterna. Det finns teorier om att sparkryktet är avsiktligt utspritt, för att ytterligare förödmjuka utrikesministern.

Fler utmattade på väg ut?

Det är inte uteslutet att presidenten känner en lust att sparka folk i sin närhet. Så pass långsamt har starten gått.

Själv skryter Trump med framgångar. Mycket hänger på hur det går med skattereformen som nu är i senaten.

Det finns analytiker som tror att det finns flera i Vita huset som är på väg ut. Det har varit ett ansträngande år, många har sparkats och en del har gått frivilligt. Fler kan vara på väg.

Omöjligt twittrande

På Vita husets presskonferens fick Sarah Sanders också svara på frågor om presidentens tweet som vidareförmedlade islamofobiska filmer från den brittiska ytterhögerns grupp ”Britain first”.

- Det är möjligt att presidenten inte visste vad det var för en grupp som spred informationen. Men han är väl medveten om själva sakfrågan; hotet från islamistiskt våld och terror. Han ville lyfta debatten om de frågorna, sa Sarah Sanders.

Den brittiska premiärministern har kritiserat Trump skarpt. Enligt brittiska tidningsuppgifter är Trumps besök i Storbritannien framflyttat.

"Hotar säkerheten"

I USA finns det de som befarar följderna av Trumps hatiska utspel.

Det kan hota amerikaners säkerhet vid ambassader, militärbaser och turistmål. Dessutom riskerar det amerikanska anseendet sjunka i muslimska länder som USA vill hålla sig väl med.

Opinionsmätningar som refereras i amerikanska medier tyder på att USA:s anseende har minskat på de flesta håll i världen under Donald Trumps tid som president

Diskussion om artikeln