Efter uppropen - Svenska Teatern reviderar jämställdhetsplan
Svenska Teaterns chef i Helsingfors, Joachim Thibblin är inte överraskad över kulturbranschens upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp.
- Jag tycker det är bra att tystnaden bryts och människor träder fram eftersom det är enbart då vi kan ta tag i det här.
På fredag morgon publicerades ett upprop från över 1 000 kvinnor och ickebinära personer inom kultursektorn. De kräver ett slut på trakasserierna och övergreppen inom branschen. Undertecknarna kräver också att teaterchefer, regissörer, koreografer, pedagoger utbildas i hur de ska förändra strukturerna och arbetsklimaten som tillåter sexuella trakasserier.
Bland undertecknarna fanns det många finlandssvenska skådespelare. Är det något som överraskar dig, Joachim Thibblin?
- Nej, absolut inte. De visar sitt kollegiala stöd och det behövs. Några specifika fall kan jag inte ta ställning till, för några sådana har jag inte informerats om.
- För mig handlar mycket om att vi ska ha ett arbetsklimat som gör att människor kan träda fram. Det är enbart då vi kan vi ta tag i problemen.
Reviderar plan
I dagsläget har Svenska Teatern en jämställdhetsplan, men den ska betraktas med nya ögon och revideras, säger Thibblin.
- Vi för en dialog med jämställdhetsombudsmannens kontor och ser över vår jämställdhetsplanen tillsammans med dem.
I dagsläget är det ändå för tidigt att säga vilka konkreta åtgärder teatern ska ta till i framtiden.
- För mig är det självklart att uppmana till diskussion och att människor ska träda fram. Som chef och arbetsledare måste jag ta ansvar. Därför är det viktigt att jag får information om det gäller till exempel sexuella trakasserier. Bara då kan jag göra något åt saken, säger Thibblin.
- Sedan kan jag förstås jobba preventivt och se till att våra rutiner är i skick, fortsätter han.
Har ni några andra planer på konkreta åtgärder?
- Vi har en tydlig plan på hur vi ska gå vidare. På vårt personalmöte i december kommer vi att dryfta frågorna. Jämställdhetsombudsmannens representant kommer också vara med för att vi också ska få ett annat perspektiv. Det är viktigt att alla vet vem de ska vända sig till.
- Det är enbart då som vi som arbetsgivare kan reagera. Känner man att det är för hög tröskel att gå till den högsta chefen finns det jämställdhetsombudsmän, förtroendemän och förmän.
Har man en sådan anda nu?
- Jag har jobbat på Svenska teatern i sex månader och är därför försiktig med att dra slutsatser. Men jag hoppas att vi har det. Det är lätt för mig att säga att jag kräver att vi ska ha det men det är något som vi, om vi inte har det, ska jobba för.
Joachim Thibblin gästade Yle Huvudstadsregionens morgonprogram en timme innan uppropet offentliggjordes. Då handlade diskussionen om hur den finlandssvenska skådespelarbranschen reagerat på det svenska uppropet #tystnadtagning där över 400 svenska skådespelare krävde ett slut på trakasserierna och övergreppen.
- Först blev jag ganska överraskad och sedan insåg jag hur allvarligt problemet är. Det är något som inte dryftats eller lyfts fram.
Du är en man i maktposition. Tror du att det finns mycket du inte får syn på?
- Det är säkert fullt möjligt. När jag började som teaterchef hade vi en ganska intensiv och omfattande diskussion om jämställdhetsfrågor inom teaterbranschen i Svenskfinland. Jag har på känn att vi har kommit ett steg vidare i jämställdhetsfrågorna, kanske till och med ett steg längre än på finskt håll.
Intimt yrke
För en tid sedan uppmärksammades Kallion Lukio där eleverna på skolan upplevde sig bli trakasserade av en lärare. Gymnasiet är känt för sin specialisering i uttryckskonst och läraren i fråga anses vara en "teaterguru".
- Hela teaterarbetet bygger på ett förtroende och en trygghet till medspelarna i arbetsgruppen. Det kräver en oerhörd professionalism.
Artikeln uppdaterad 16.31 slagfel korrigerade, precision om personalmötets tidpunkt och Thibblins citat preciserat.