Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Så märks 100-årsjubileet under Slottsbalen: Idel inhemska blommor och gratis taxi för veteraner

Från 2017
Uppdaterad 04.12.2017 14:57.
Allting redo i slottet för fest.
Bild: YLE

På presidentens slott i Helsingfors börjar man småningom vara redo för fest.

Den röda mattan är redan utrullad (dock med stränga lappar på så inte journalister med leriga skor ska förstöra den), kristallkronorna gnistrar och i serveringsrummet klirrar det friskt när man radar fram glas för bålen.

I år kommer presidentens självständighetsmottagning att vara festligare än någonsin förr. Det är ju trots allt fråga om ett hundraårskalas.

Veteranerna först, ungdomarna sist

Cirka 1900 gästar har inbjudits till slottet, enligt informationschef Katri Makkonen är detta det absoluta maximiantalet gäster som ryms in.

Hedersgäster på mottagningen är givetvis de cirka 70 krigsveteraner och lottor som i vanlig ordning kommer att få tåga in och hälsa på presidenten först av alla.

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto Presidentinlinnassa 1964. Tungos kahvipöydän luona
Bildtext Alltid trångt på slottet. Så här såg det ut år 1964.
Bild: Yle / Erkki Suonio

Hundraårsjubileet till ära har president Sauli Niinistö också bjudit in två företagsamma unga personer från varje finländskt landskap för att representera det framtida Finland.

Krigsveterarerna är de som äntrar rikssalen först från Mariegatans ingång, och sist i raden kommer de unga. Detta som en symbol för att republiken nu går in i sitt andra självständiga sekel.

En trevlig praktiskt detalj är att Finlands taxiförbund erbjuder alla veteraner och lottor gratis taxiskjuts till slottet.

I övrigt är gästlistan såsom alltid hemlig, men presidentens kansli avslöjar att man bjudit in såväl legender som nykomlingar inom bland annat kulturen, idrotten och politiken.

Man har strävat efter variation gällande gästernas ålder och verksamhetsområden samt regional spridning då man gjort upp gästlistan.

3500 inhemska blommor i gåva

Finlands 100-årjubileum märks också på många andra sätt i arrangemangen. Till exempel kommer samtliga blommor på slottet att vara inhemska.

Blomsterdekorationer på slottet
Bildtext 3500 blommor i gåva! En rejäl bukett!
Bild: YLE/Jyrki Lyytikkä

Detta är ett tilltag som aldrig tidigare lyckats, det handlar trots allt om Finland i mörkaste december, men Handelsträdgårdsförbundet ville skänka 3500 inhemska blommor i gåva till det 100-åriga Finland.

Blommorna kommer från odlare runt om i landet, det handlar bland annat om rosor, gerberor, riddarsporrar, julstjärnor och tulpaner. Alla blommor är blå eller vita.

Uppmärksammad formgivare skapar Jenni Haukios klänning

Fru Jenni Haukios klänning brukar vara topphemlig in i det sista. I år valde man ändå att reda på förhand avslöja namnet på den formgivare som fått det hedervärda uppdraget.

Heidi Karjalainen utnämndes tidigare till årets unga designer. Hennes tolkning av en modern folkdräkt väckte en del diskussion.

tre kvinnor i svart
Bildtext Heidi Karjalainen (i mitten) gjorde en egen tolkning av en modern folkdräkt. Svart och kritstrecksrandigt. Blir det någonting liknande för fru Jenni Haukio?
Bild: Lehtikuva Heikki Saukkomaa

- I unga, begåvade hantverkare ligger landets framtid. Jag valde Heidi Karjalainen dels för att understöda den högklassiga undervisning som Aalto-universitetet bedriver, dels för att ge en ung formgivare chansen att förevisa sin talang och kreativitet, säger fru Jenni Haukio i ett pressmeddelande.

Heidi Karjalainen själv är hedrad över uppdraget. Hennes ambition är att i klänningen kombinera ett intressant visuellt perspektiv med etikett och tradition.

- Jag vill skapa en klänning som är modern, värdig och elegant och som skiljer sig från de klänningar Jenni Haukio tidigare burit. Jag har fått i stort sett fria händer.

Sauli Niinistö och Janni Haukio fina för slottsbalen.
Bildtext Så här såg presidentparet ut i fjol. I år blir det någonting helt annat för Jenni Haukio. President Niinistö lär ska köra stort sett samma koncept,
Bild: Kalevi Rytköl

Klänningens färg och material förblir dock en hemlighet ända fram till självständighetsdagen.

Körsång och dans

Musiken är alltid en central del av firandet på slottet. I år kommer en stor kör, bestående av sångare från Ylioppilaskunnan laulajat och Philomela-kören, att uppträda i rikssalen och under veteranernas kaffetillställning.

Gardets Kombo kommer att uppträda med de välkända solisterna Katri Helena, Diandra och Pentti Hietanen.

Under handskakningen ackompanjerar Gardets musikkår och i tredje våningens salong spelar anrika Dallapé-orkestern evergreens.

De stycken och låtar som kommer att framföras under kvällen är än så länge hemliga, men kansliet lovar att det kommer att finnas klara kopplingar mellan jubileumsåret och musikvalet.

Prakticum serverar

På menyn står allt från lax-macaroner till cocktailbitar med blodkorv. Alla råvaror kommer från inhemska producenter.

Buffetbord på presidentens slott
Bildtext Så här såg trakteringen på slottet ut år 2015. Många av de traditionella rätterna står på menyn också i år.
Bild: Marcus Rosenlund

Man fortsätter också med en annan tradition, att låta studerande inom restaurangbranschen assistera i köket och vid serveringen.

I år är det elever från Oulun Palvelualan Opisto och yrkesinstitutet Prakticum som kommer att vara fullt sysselsatta på slottet.

Fest på slottet visas i Yle TV1 och på Yle Arenan onsdagen den 6 december kl 18.50