Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den första psalmen är sjungen i Söderkulla kyrka

Från 2017
Uppdaterad 05.12.2017 14:17.
Söderkulla kyrka interiör under byggtiden
Bild: Yle/Stefan Härus

På fredag var det taklagsfest i Sibboförsamlingarnas byggprojekt i Söderkulla - den nya kyrkan. Tidtabellen håller och biskopen är redan bokad för invigningsgudstjänsten.

Det är nästan så att man går vilse i kyrkans källarvåning. Det är rum åt höger och vänster. Det finns allt från stora salar till små krypin och städskrubbar.

- Här har vi rummet där musicerande ungdomar kommer att hålla till. Rummet är placerat så långt från kyrksalen som möjligt och dörren ska bli ljudisolerande, berättar arkitekt Juhani Aalto.

De större rummen är lokaliteter för dagklubbar, familjeklubbar och för samlingar för daglediga mammor och deras barn. Möjligheterna är oändliga och utnyttjandegraden kommer säkert att bli hög.

Det kommer också att finnas kontorsutrymmen för både den finska och den svenska församlingens personal.

Söderkulla kyrka interiör under byggtiden
Bildtext Salar för olika former av verksamhet.
Bild: Yle/Stefan Härus

Allt är genomtänkt

Arkitekten som ritat kyrkan, Juhani Aalto, pekar också på ett pyttelitet rum där ljuset från andra våningen silar ner.

- Det här blir inte en hiss i ordets rätta bemärkelse, men nog en hissliknande konstruktion som rörelsehindrade ska kunna använda sig av, förklarar Aalto.

Tanken är trots allt att rörelsehindrade ska kunna ta sig enkelt direkt in i den våning som personen i fråga ska besöka.

Söderkulla kyrka exteriör under byggtiden
Bild: Yle/Stefan Härus
Söderkulla kyrka exteriör under byggtiden
Bild: Yle/Stefan Härus

Härlig är jorden under glespanelen

De inbjudna taklagsfirarna tar i alla fall trappan upp till själva kyrksalen som badar i ljus. Jo, en armatur hänger redan i taket och lyser upp kyrksalen, trots att taket inte ens är färdigt.

Innertaket är så pass långt färdigt att fuktspärren och glespanelen är på plats. Den slutliga takpanelen saknas ännu.

Någon föreslår att de församlade kunde testa akustiken trots att inte ytorna är färdiga och trots att bänkar och annan rekvisita ännu saknas.

Spontant stämmer de församlade upp i psalmen Härlig är jorden under den mäktiga armaturen med en mängd lodräta ljusstavar.

- Det är ju ingen kristallkrona precis utan en armatur med lite modernare snitt. Den sitter fint i den här moderna kyrkan som trots allt ändå har det traditionella sluttande taket, säger Helene Liljeström, kyrkoherde i Sibbo svenska församling.

Söderkulla kyrka taklagsfest - kyrkoherde Helene Liljeström och arkitekt Juhani Aalto
Bildtext Arkitekt Juhani Aalto och kyrkoherde Helene Liljeström sjunger "Härlig är jorden".
Bild: Yle/Stefan Härus
Söderkulla kyrka interiör under byggtiden
Bild: Yle/Stefan Härus

Ett unikt projekt

Att bygga en riktig kyrka är i dessa tider inte precis vanligt.

- Det här är nog faktiskt en unik satsning och jag måste säga att jag är väldigt glad och lycklig över att vi nu är så här långt med projektet, säger Liljeström.

Att det nu byggs en ny kyrka i Sibbo har till en del med det faktum att göra, att Östersundom kapell togs ifrån Sibboförsamlingarna i samband med Helsingfors annektering av en del av sydvästra Sibbo.

- Vi hade nog faktiskt redan före annekteringen då och då lekt med tanken på en ny kyrka i Söderkulla, men att det skulle bli verklighet var jag nog då inte alls så säker på, säger Liljeström.

Kyrkoherde Helene Liljeström i Söderkulla kyrkbygge 01.12.17
Bildtext Kyrkoherde Helene Liljeström.
Bild: Yle/Stefan Härus

Långt avstånd både geografiskt och mentalt

Förbindelserna i Sibbo är ju av den arten att det är sällan man från södra Sibbo kan besöka Nickby och Kyrkoby.

- Mentalt är det kanske ännu längre än avståndet på 20 kilometer från kusten till Kyrkoby, så jag har uppfattat att det finns en stor förväntan bland sibboborna i kommunens södra delar på den nya kyrkan, säger Liljeström.

Ännu återstår några månader av arbete innan kyrkan är fullständigt färdig. I slutet av augusti blir det högtidlig invigning.

- Datumet är preliminärt spikat och biskopen är bokad, säger Liljeström.

Ritning för den nya kyrkan
Bildtext Skiss över kyrkan i genomskärning.
Bild: Arkitektbyrå Juhani Aalto Oy