Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bertil Blom: Vill vi ha julmusiken redan nu?

Från 2017
En adventsljusstake med det första ljuset tänt.
Bildtext Adventsljusstake
Bild: Frugan/Mostphotos.com

Visst kan vi lyssna på julmusik på midsommar om vi vill. Men vill vi ha lucia i november? Vill vi fira vår egen födelsedag fyra veckor på förhand? Vill vi fira jul redan i början av december?

Jag får de här tankarna varje år och suckar som så många andra över att julskyltningen börjar så tidigt.

Floden av julreklam sköljer över mig redan i november. På senare år har vi dessutom inte bara fått Black Friday utan en hel Black Week.

Marknadskrafterna är en sak. Men hur är det med oss själva? Kan vi vänta på något längre? Vart har det förväntansfulla tagit vägen?

Behovstillfredsställelse

Inom psykologin kallas det uppskjuten behovstillfredsställelse. Att tänka att man får vara med om någonting fint och bra bara man ger sig till tåls.

I dag vill de flesta av oss ha omedelbar behovstillfredsställelse. Allt till mig. Genast. Här och nu.

Köpcentrum
Bild: Tuula Nyberg

Låta saker ta tid

Vad missar vi då? Ja inte bara adventstiden och adventsmusiken, utan också förmågan att vänta, hoppas, tro, se framåt, låta saker och ting ta tid.

Det handlar också om att inte dra förhastade slutsatser, vara för snabb och otålig, tycka att man kan och vet bäst själv. Tiden formar oss.

Fasta – i december?

I kyrkliga sammanhang talar man om adventstiden som den lilla fastan eller julfastan, en liten jämförelse med den stora fastan före påsk. Adventstidens texter handlar, precis som tiden före påsk, om en kung som ska komma.

Det har i alla tider behövts just tid för att få budskapet att sjunka in. Det finns en adventstid, en tid av förberedelse och väntan, fasta om man så vill, för att julen ska kännas ännu mera festlig då den i sinom tid kommer.

Trearmad röd julljusstake
Bild: Yle/Arja Lento

Marias graviditet är inte över

I dag är det annorlunda. Det som förr hette adventsmusik är liktydigt med julmusik. Vi sjunger Bjällerklang, Stilla natt och A child is born långt innan gudsmodern Marias graviditet ens är över.

Texter som handlar om bjällerklangen i släden på väg till julottan och om att Frälsaren är född fyller butiker, öron och sinnen redan i slutet av november.

Adventsmusiken

Det finns mycket adventsmusik och den talar sitt tydliga språk: Bered en väg för Herran, Dotter Sion fröjda dig, Gör porten hög gör dörren bred, Hosianna Davids son som kommer i Herrens namn, O kom o kom Immanuel ...

Inget har ännu hänt, allt är på väg att ske. Det finns tid att ställa sig, förbereda sig och göra dörren bred för den stora festen.

Advent betyder ankomst, men då jag var liten trodde jag att det betydde väntan. Advänt alltså.

Jag undrar vad mina barn kommer att minnas? Kanske Ad i betydelsen reklam.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln