Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Youtube betalar låtskrivare en tjugondels cent - därför vill Teosto få större ersättningar

Från 2017
teostos och youtubes logon
Bildtext Teosto tar upp kampen med jätten YouTube som ägs av Google
Bild: Teosto / Google

På torsdagen surade många över att finländsk musik var blockerad på Youtube. Tjänsten ger betydligt lägre ersättningar till upphovsrättsinnehavare än andra tjänster, och Teosto är ute efter en mer rättvis fördelning.

Upphovsrättsorganisationen Teosto får ta smällar och beskylls för att en stor del av finländsk musik inte gick att lyssna på på YouTube, men det är Google som har tagit ner musiken.

- Teosto har i månader förhandlat med Google om att förnya vårt avtal med Youtube, säger Markus Kaarto som ansvarar för nätlicensering på Teosto.

Kaarto beskriver förhandlingarna som svåra eftersom Youtube är Finlands största och mest använda musiktjänst och tjänsten växer ganska snabbt.

Också jämfört med de andra nordiska länderna används Youtube i Finland mer som musiktjänst än de övriga nordiska länderna.

En tjugondels cent

En upphovsrättsinnehavare får mer pengar för sin musik om musiken har spelats mycket.

Det är svårt att säga exakt hur mycket en enskild låtskrivare eller kompositör tjänar per strömning på de olika tjänsterna. Enligt ett diagram som sidan Information Is Beautiful har gjort betalar Spotify 0,0038 dollar per lyssning, alltså en tredjedels cent räknat i euro. Spotify har runt 140 miljoner användare.

Även om detta säkerligen inte är hela sanningen kan summan i alla fall fungera som en fingervisning.

En anonym artist som Svenska Yle har varit i kontakt med berättar att hens 600 000 lyssningar per månad på Spotify innebär runt 1600 euro i pengar, efter att skivbolagen har fått sin andel.

Jämfört med vad Youtube betalar är Spotify generösa. För en lyssning via Youtube betalar Google ut 0,0006 dollar, alltså runt en tjugondels cent.

Kaarto säger att Youtube i nuläget främst fungerar som en kanal för att nå uppmärksamhet. Pengarna tjänar man sedan på konserter eller från andra strömningstjänster.

"Kamp mellan David och Goliat"

Förhandlingarna mellan Teosto och Google grundar sig på att Teosto inte anser att finländska låtskrivare och upphovspersoner får ta del av en tillräckligt stor del av reklamintäktskakan på Youtube.

- De ersättningar som Google betalar till finländska musikmakare är beklagligt låga. Det är som en kamp mellan David och Goliat, säger Kaarto.

I Tyskland var tysk musik blockerad i fyra år på Youtube när den tyska upphovsrättsorganisationen GEMA förhandlade med Google. Den tvisten löste sig först i rätten.

- Teosto vill på inget sätt förhindra att man lyssnar på musik. Det här är en irriterande situation, säger Kaarto.

Det är alltså Googles val att blockera den finländska musiken. Teosto har gett en tillfällig licens till Google för att de ska öppna upp musiken för lyssning på nytt.

Teosto vill på inget sätt förhindra att man lyssnar på musik

EU-beslut att vänta

Inom EU strävar man efter att innehållssidor som Youtube och Facebook ska behöva ansvara för att ersätta för upphovsrättsskyddat material. Det är möjligt att ett första EU-beslut i frågan kommer ännu i år.

- Man frågar sig om de kan fortsätta gömma sig i bakgrunden och hävda att de inte kan ansvara för allt innehåll som någon annan har laddat upp, säger Kaarto.