"Invandrarkvinnor och seniorer är som gjorda för varandra"

Invandrarkvinnor som stannar hemma med barn är en grupp som ofta är svår att integrera. Det finns somaliska småbarnsmammor som har bott i Finland i flera år utan att ha lärt sig finska.
Helsingfors stad har nu startat projektet Mahtava ("Mäktig") där en grupp invandrarkvinnor regelbundet möts för att pyssla, sjunga och dansa tillsammans.
Målet är att samarbetet ska leda till att invandrarna kan få en yrkesutbildning och ett jobb.
Rahma Mohamed kommer från Somalia och bor med sin familj i Kvarnbäcken. Hon uppskattar besöken på Helanderhuset i Nordsjö.
- Jag blir så glad med seniorerna, säger Rahma Mohamed och berättar att också hennes familj är glad när hon kommer hem glad.
Rahma gillar seniorerna på Helanderhemmet eftersom de är så lugna och glada.
Det är roligt att prata med äldre eftersom de är så lugna och glada
― Rahma Mohamed
Rahma Mohamed är motiverad att lära sig finska bättre. Hittills har hon varit hemma med sina barn och försökt lära sig finska genom att titta på Pikku Kakkonen.
Rahma Mohamed förklarar att tack vare projektet får hon hjälp med allt som känns svårt och hon har börjat hoppas att hon till och med kan få en yrkesutbildning och ett jobb. Allra helst skulle hon jobba med att baka kakor.
Allra helst skulle jag jobba med att baka kakor
― Rahma Mohamed
Aili Korteniemi berättar att man har kört i gång verksamheten i höstas. I bakgrunden hörs sång och skratt när seniorerna hittar en gemensam melodi med invandrarna.
- Som du hör här i bakgrunden gör vi roliga saker tillsammans. Vi pysslar, lyssnar på musik, samtalar och lär känna varandra.
Goda erfarenheter så här långt
Aili Korteniemi jobbar på förbundet Valli för frivilligarbete bland äldre som i det här projektet samarbetar med handikappförbundet Kehitysvammaliittos avdelning för klarspråk.
Tanken är att erbjuda klarspråk både till invandrare och äldre och samtidigt sammanföra båda grupperna.
Projektet har startat i höstas och erfarenheterna är goda.
Vi har kört i gång i höstas och det har gått fantastiskt bra
― Aili Korteniemi
- Invandrare och äldre möts inte mycket i vårt samhälle och tack vare det här projektet får båda grupperna helt nya upplevelser och nya tankar, säger Korteniemi.
Stämningen i Helanderhemmet är både hjärtlig och uppsluppen. Man pysslar små kransar tillsammans och däremellan sjunger man sånger från olika länder.
Sirkka Leppälä närmar sig 90 år och har tidigare tillverkat julpynt till både släkten och sina arbetskamrater. Nu lyder inte händerna lika bra som förr, så det är roligt att få hjälp.
Sadia Nur kommer från Somalia, har fyra barn och har bott närmare 10 år i Finland. Nu är hon glad över möjligheten att lära sig finska och få en utbildning. Hon säger att hennes finska redan nu har blivit bättre:
- Jag lyssnar och har lärt mig nya ord. Jag tycker om de här äldre människorna. De är så trevliga.
Hittills har Sadia Nur försökt lära sig finska via internet och TV. Nu har hennes framtidsplaner klarnat. Men först måste hennes finska bli bättre.
- Jag vill bli tandskötare och munhygienist. Efter grundskolan ska jag studera i yrkesskola.
"De äldre är bra lärare i finska"
Chiara Costa-Virtanen kommer från Italien och har bott fyra år i Finland. Alla på Helanderhemmet älskar hennes italienska sånger.
Hon har inte förr arbetat med äldre och är lite överraskad över hur roligt det är. De äldre är mycket bra lärare i finska.
- Äldre talar långsamt och det här är bra för våra elever. Det är lättare för dem att förstå vad som sägs.
Äldre talar långsamt och det här är bra för våra elever
― Chiara Costa-Virtanen
Chiara Costa-Virtanen arbetar som assistent för projektet Mahtava och jobbar på yrkesskolan Keuda i Kervo. Hon hjälper invandrarkvinnorna att hitta en väg ut ur hemmet.
- Jag hjälper våra kvinnor att komma på vad de vill göra när kursen är slut, förklarar Costa-Virtanen.
- De får inte gå tillbaka hem. Det är viktigt att få de här kvinnorna att hitta sin roll här i Finland efter många år hemma med barn.
De här kvinnorna får inte gå tillbaka hem och stanna där när kursen är slut.
― Chiara Costa-Virtanen
Costa-Virtanen talar varmt för att öka antalet invandrare på våra arbetsplatser:
- Invandrare kan ha ett annat sätt att förhålla sig till saker och olika färdigheter som är till nytta när man kombinerar dem med finländska färdigheter och det finländska arbetslivet.
Det är alltid bra att betrakta verkligheten ur många synvinklar, säger Costa-Virtanen.
Invandrare kan ha ett annat sätt att förhålla sig till saker och olika färdigheter som är till nytta på finländska arbetsplatser
― Chiara Costa-Virtanen
- För de här kvinnorna är det viktigt att någon uppmuntrar dem att gå på jobb, att det finns någon som på riktigt bryr sig om deras framtid.
Besök från hela världen är uppskattat
Aarne Grönlund bor på Helanderhemmet och berättar att han talar sju språk flytande. Han har arbetat i flygbranschen och har rest jorden runt flera gånger.
Nu känner han att han har rest färdigt.
- Det här är mitt hem nuförtiden. Mitt slutgiltiga hem.
Grönlund trivs bra på äldreboendet eftersom det finns så mycket trevligt program alla dagar. Han tycker att det är roligt med besök från olika håll i världen:
- Jag är van att umgås med folk oberoende av om de är svarta, vita, bruna eller vad som helst.
Kerttu Kiiveri och Irma Seppälä bor inte på Helanderhemmet, men besöker hemmet regelbundet. Här har de blivit bästa vänner med varandra och goda vänner med både invandrarna och deras gruppledare.
- Jag tycker så mycket om de här besöken och väntar alltid på att det ska bli onsdag så att jag kan komma hit. Alla har blivit mina vänner, säger Kiiveri.
- Vi har det så roligt här, säger Irma Seppälä och berättar att man talar om helt vardagliga saker.
Jag hoppas att de här kvinnorna ska komma hit också i fortsättningen
― Irma Seppälä
Heidi Lehtovaara är chef för projektet Mahtava och arbetar på Helsingfors vuxeninstitut, Stadin aikuisopisto. Hon säger att projektet är viktigt också för att vi har brist på arbetskraft inom servicesektorn.
Det här gäller främst städ-, restaurang- och cafébranschen.
- Många av invandrarna har börjat med en kort praktik någonstans och arbetsplatsen har märkt att personen är en bra typ, klarar jobbet fint och vill komma framåt i livet.
- Målet är att alla ska få en utbildning och ett yrke, säger projektchefen Heidi Lehtovaara.