Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska Yle-dokumentär skriver historia - sprids runt världen och förändrar fångvården

Från 2017
Uppdaterad 02.12.2017 13:18.
Den norska fängelsechefen Jan Strømnes diskuterar med intagna på det amerikanska Atticafängelset.
Bildtext Den norska fängelsechefen Jan Strømnes diskuterar med intagna på det amerikanska Atticafängelset
Bild: Yle/John Stark

Den nordiska fångvården intresserar och engagerar i hela världen. Det visar Svenska Yles dokumentär Vägen tillbaka (Breaking the Cycle) som slår rekord i och med att Netflix köpt globala rättigheter att visa den.

- Den nordiska synen på människovärde och kriminalomsorg är något vi i Norden kan vara stolta över, säger upphovsmakarna Tomas Lindh och John Stark.

De konstaterar att den nordiska fångvården ger bättre resultat, i längden är billigare och skapar förutsättningar för människor.

Målet att göra varje intagen till en god granne

Dokumentären Vägen tillbaka är ett program om när det nordiska välfärdssamhället med dess värderingar kommer på besök till USA. Den följer chefen för världens mest humana fängelse, Haldenfängelset i Norge, som besöker ökända Attica i USA.

Två män står framför en tegelbyggnad med en sportplan i bakgrunden och metallstaket runt.
Bildtext Programmakarna Tomas Lindh och John Stark vid Atticafängelset i USA.
Bild: Rasmus Tåg

I Halden är målet är att göra varje intagen till en god granne, eftersom hen sannolikt återvänder till samhället från fängelset förr eller senare.

De intagna ska lära sig bland annat att laga mat, att reparera bilar och att använda en musikstudio. I USA däremot präglas fängelsesystemet ofta av bestraffning, hämnd och långa straff.

Större internationell spridning än något tidigare program

I början av december gjorde dokumentären historia i och med att Netflix försäkrade sig om globala rättigheter för distribution.

Innan Netflix köpte den har också Yle Sales sålt den till ett stort antal länder vilket har gjort att ingen Yledokumentär, eller något annat tv-program för den delen någonsin har fått så här stor spridning, säger Jukka Kaivola, chef för försäljningen på Yle Sales.

- Det här är en dokumentär som har öppnat upp för helt nya samarbetsformer. Bland dem som vill visa dokumentären finns till exempel högskolor som vill ta in den i undervisningen, men också fängelser i USA, säger Kaivola.

Det enda hörn av världen som tillsvidare är oerövrat är Sydamerika.

Fängelser i USA har infört nordiskt tankesätt

Programmet har påverkat och förändrat fångvården. I North Dakota har dokumentären blivit ett verktyg för förändring då fängelser i området har börjat ändra sina rutiner för att införa element av det nordiska tankesättet.

Bädd med läderbälten för att spänna fast människor inne i en säkerhetscell i Halden fengsel.
Bildtext Också i Halden finns säkerhetsceller.
Bild: Yle/Rasmus Tåg

Utöver det vet vi att fängelser också i Pennsylvania och Virginia har använt dokumentären som diskussionsöppnare för sin personal och beslutsfattare kring syftet med verksamheten. Ska det vara en förvaringsplats eller en väg tillbaka till samhället?

Mycket respons från olika delar av världen

Lindh och Stark lyfter fram den respons som kommit från dem som jobbar inom kriminalomsorgen. Också professorer och lärare runt om i världen har tagit kontakt då de antingen vill visa Vägen tillbaka för sin personal eller använda den i undervisningen.

Instrument inne i det norska Haldenfängelsets musikstudio.
Bildtext Musikstudio i Halden.
Bild: Yle/Rasmus Tåg

- Vi har fått kontakt med flera nya fängelser, progressiva fängelsechefer och politiker som önskar förändring i fångvården främst i USA men också i England.

Hundratals människor har också undrat hur de kunde hjälpa till för att föra budskapet vidare.

- Innehållet har också kommenterats tiotusentals gånger i olika forum och nätverk online, säger Tomas Lind och John Stark.

Vägen tillbaka har redan visats i hela Norden, i Belgien, Schweiz, Tyskland, Kanada och Thailand. Nu är den möjligt att se den också i USA, Storbritannien, Holland, länder i Östeuropa, Australien, länder i Afrika, Nya Zeeland och Indien.

Dokumentären är ett samarbete mellan Svenska Yle och norska NRK. Den kom till efter Nordvisionsprojektet "The Norden" som är en sexdelad serie om den nordiska välfärden sett genom icke-nordiska ögon.

Du kan se dokumentären Vägen tillbaka här.

Så här går det till då du blir intagen på Halden-fängelset (8 min).

Diskussion om artikeln