Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor i teatervetenskap: "Kulturen beskyddas av konsten som begrepp"

Från 2017
Uppdaterad 02.12.2017 10:15.
Tiina Rosenberg är en av Vegas sommarpratare 2014
Bild: Eva Dalin

Professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet och genusvetare Tiina Rosenberg förklarar varför det har uppstått ett strukturellt problem inom kulturbranschen.

Tidigare under fredagen krävde 1039 kvinnor i kulturbranschen ett stopp på de sexuella trakasserier som förekommer på deras arbetsplatser.

Rosenberg berättar att kultursektorn länge saknade formella jämställdhetskrav.

– Konstområdet var länge utan några formella jämställdhetskrav eftersom man tyckte att det på något sätt är okonstnärligt.

– Kultursektorn skyddas av detta begrepp som kallas för konsten, och det att konsten är större än livet. Det finns en upplevelse om att konsten ständigt måste skyddas, berättar Rosenberg.

Enligt Rosenberg är det ett vanligt förekommande argument att konsten är så speciell att det inte är okej att tala om genus och jämställdhet.

– Det främsta argumentet är att när man arbetar med större än livet områden så skall man inte komma med vardagligt tjafs, förklarar Rosenberg om inställningen som råder på kulturbranschen.

Också i det här uppropet kommer det fram att sexuella trakasserier är något som kvinnor upplever att de måste stå ut med för att få uppdrag och jobb. Hur ser du på det?

– Det har varit väldigt mycket villkoren för att speciellt unga och oerfarna som vill väldigt gärna vara med. Det finns helt enkelt så få platser på branschen att man helt enkelt inte vill vara besvärlig, eller ens vill säga ifrån om man blir antastad, kommenterar Rosenberg.

Rosenberg påminner också att hela poängen med #meetoo handlar om att respektera de gränser som finns.

– Det är otroligt viktigt att komma ihåg att det här handlar inte om att man skulle vara emot sexualitet, att man inte skulle få flörta, att man inte får ha skoj eller att man inte får vara intresserad av någon sexuellt eller på andra sätt. Det handlar däremot om att respektera de gränser som finns

Tiina Rosenberg intervjuades av Peik Österholm i Aktuellt 17

Aktuellt 17

Programmet är inte längre tillgängligt
Joachim Thibblin

Efter uppropen - Svenska Teatern reviderar jämställdhetsplan

Joachim Thibblin efterlyser öppnare klimat inom sin bransch.

Diskussion om artikeln