Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alpackor, förbjuden extremhöger och fackeltåg - självständighetsfirandet en svår nöt för myndigheterna

Från 2017
Uppdaterad 02.12.2017 13:51.
Kravallpoliser arresterar en person.
Bildtext Arkivbild från 2016 då polisen griper två personer under Nordiska motståndsrörelsens marsch.
Bild: Lehtikuva

Många grupper rör sig i vanlig ordning i Helsingfors centrum under självständighetsdagen, men polisen och staden måste ännu se över arrangemangen.

Ett evenemang för barn och den ultranationalistiska 612-demonstrationen måste som det ser ut nu samsas om Tölö torg. Hur myndigheterna ska behandla nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen, som tingsrätten förbjöd i torsdags, är ett eget kapitel för sig.

Tingsrättens beslut har ännu inte vunnit laga kraft.
Överkommissarie Seppo Kujala säger att polisen kommer att bedöma huruvida man ska behandla rörelsen på ett annat sätt än tidigare på grund av domen.

Enligt Kujala har Nordiska motståndsrörelsen inte informerat polisen om att den ska ordna en demonstration. En privatperson har däremot anmält en privat samling på Narinkens torg och uppgett att gruppen sedan ska tåga mot Tölö sporthall.

Enligt motståndsrörelsens nätsida påverkar rättens beslut inte självständighetsdagens marsch, som startar från Narinkens torg, eftersom dess arrangör inte är en rörelse utan finländska nationalsocialister i allmänhet.

"Finns det hjärterum finns det stjärterum"

Alpackor, kaniner och ett gympadisco står på agendan när barnevenemanget "Suomen 100-vee synttärit" (Finlands 100-årskalas) äger rum på Tölö torg på självständighetsdagen. Om det blir som i fjol ska också ett par tusen 612-demonstranter samlas på samma torg.

Enligt Kujala har staden beviljat tillstånd för att ett allmänt evenemang för barn ordnas på torget. En anmälan om 612-demonstrationen har också lämnats in.

- Vi ska se att evenemangen passar ihop. Finns det hjärterum finns det stjärterum, tror Kujala.

Enligt honom väntas ungefär lika mycket folk ut på gatorna som tidigare år. Förutom extremhögern ordnar också vänsterunga en demonstration i Helsingfors och andra mindre grupper är också i rörelse.

I fjol löpte självständighetsfirandet utan större oroligheter. Kujala hoppas att samma gäller i år.

Text: FNB

Diskussion om artikeln