Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Spinnmaskinerna tog över i den gamla byskolan

Från 2017
Uppdaterad 02.12.2017 16:55.
Ullspinneri i Koskö - Spela upp på Arenan

Det började med att en granne hämtade in en säck med fårull. Det ena ledde till det andra och sen en tid tillbaka driver Alicia Trezise-Segervall ett ullspinneri i Koskö.

- Det blev bara så här, konstaterar Alicia där hon står i den gamla byskolan som numera inhyser Koskö Mills.

Alicia har faktiskt spunnit ull redan som sextonåring. Då var det fråga om ett skolprojekt som handlade om att tillverka kläder på gammaldags, miljövänligt sätt.

- Då blev det ull som jag började ta hand om: tovade, valkade, spann, virkade och stickade och så vidare!

Kardningsmaskin i ullspinneri.
Bildtext En kardningsmaskin.
Bild: YLE/Roger Källman

Nu har alltså hobbyn blivit ett yrke. Det var för två år sen som grannen hämtade in den där säcken med ull. Lite senare samma sommar fick Alicia ytterligare en säck och det var "triggern" som satte igång det hela.

Tio ton maskinutrustning

Alicia köpte upp maskinutrustning från ett nedlagt spinneri. Maskinerna var i dåligt skick och det tog längre tid än beräknat att få dem i funktionsdugligt skick.

- Vi behövde beställa reservdelar från Italien och Portugal för att få igång dem och få ut ett garn som vi var nöjda med. Det gäller att experimentera och pröva sig fram för att bli nöjd med slutprodukten.

En skylt för spinnerimaskintillverkaren Seydel & co.
Bild: YLE/Roger Källman

Maskinerna är gamla, en del uppemot 70 år, och det kan vara omöjligt att få tag på en del reservdelar. Då är det bara att plocka ihop delar från flera maskiner till en fungerande, eller så tillverkar man nya delar.

- Vi har dubbla uppsättningar av alla maskiner, så vi kan plocka reservdelar

Den största spinnmaskinen är sju meter lång och kan tillverka 60 stycken nystan entrådigt garn på en och samma gång. Maskinen är byggd i Polen på 1950-talet.

Viktigt att fåren mår bra

Vägen till ett färdigt garn börjar hemma på fårfarmen. Alicia säger att får som tas väl om hand och mår bra ger också bra ull.

- Om jag köper upp ull så vill jag först komma och hälsa på, för att se hur allt fungerar. Om fåren mår bra så blir det bra fibrer och bra garn.

Alicia värnar om det lokala och köper ull från fårfarmare i närområdet. På de färdiga produkterna står angivet hur många kilometer de har rest.

Härvor av yllegarn.
Bild: YLE/Roger Källman
Kardad ull
Bild: YLE/Roger Källman

Det går också att komma med ull från egna får till spinneriet. Så får man sen tillbaka garn som garanterat är från de egna djuren.

- Så om barnen har matat Pelle hela sommaren så får de stickade vantar av Pelle sen också. Om man orkar ha egna får så är det viktigt att få tillbaka "egen" ull.

Spinneriet startades upp i början av oktober. Intresset har varit stort och Alicia har tagit emot många besökare.

- Just nu har vi lite besökspaus, för att hinna med att producera för de kommande julmarknaderna, men vi tar emot grupper i januari igen.

Alicia Trezise-Segervall håller spolar med spunnet garn.
Bildtext Alicia Trezise-Segervall
Bild: YLE/Roger Källman

Alicia Trezise-Segervall startade ett ullspinneri i Koskö

18:58