Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utdragen rösträkning i Honduras – nu får armén mer makt för att tygla demonstranterna

Från 2017
Supportrar av oppositionskandidaten Salvador Nasralla demonstrerar och viftar med flagga.
Bildtext Nasralla-supporter med partiets plagga.
Bild: EPA-EFE/GUSTAVO AMADOR

Rösträkningen efter söndagens presidentval drar ut på tiden och demonstrationerna går heta. Minst en demonstrant har dödats och över 20 skadats. Honduras regering har nu gett armén och polisen större befogenheter för att kontrollera situationen.

Tanken var att den utdragna rösträkningen skulle ha varit klar på fredagskvällen men när 95 procent av rösterna var räknade meddelade valmyndigheten att den för hand kommer att räkna om drygt tusen lådor med ”avvikande” valsedlar.

Oppositionen i landet anklagar myndigheterna för valfusk.

I måndags, då 57 procent av rösterna var räknade, ledde oppositionskandidaten Salvador Nasralla över den sittande presidenten Juan Orlando Hernándes med fem procents marginal.

Valmyndigheterna avbröt då all uppdatering om rösträkningen och då den återupptogs visade det sig att resultatet hade vänt till den sittande presidentens fördel.

Brinnande bråte vid demonstration i Honduras.
Bildtext Demonstranterna är missnöjda med rösträkningsprocessen.
Bild: EPA-EFE/JOSE VALLE

Brinnande bildäck och plundrade butiker

I takt med att rösträkningen blivit allt mer ifrågasatt har också demonstrationerna vuxit.

På fredagen drog tusentals oppositionsanhängare ut på gatorna i huvudstaden Tegucigalpa och blockerade vägar och tände eld på bildäck. Flera affärer har också plundrats.

Produkter ligger huller om buller på golvet i en plundrad butik i Tegucigalpa.
Bildtext Plundrad affär i Tegucigalpa.
Bild: EPA-EFE/Gustavo Amador

Som svar på protesterna har nu regeringen gett polisen och armén större befogenheter att kontrollera situationen.

I ett dekret som lästes upp på radio och tv på fredagskvällen meddelade regeringen att de konstitutionella garantierna kommer att tas ur bruk i tio dagar.

Dessutom infördes utegångsförbud mellan klockan 18 och 06 i hela landet. Enligt regeringen är förbudet en säkerhetsåtgärd som ska hindra folk från att plundra och råna.

Valmyndigheten har tappat sitt förtroende

Ännu vet man inte när det slutliga resultatet kommer att offentliggöras. Oppositionen kräver att fler röster räknas om, men om de här kraven kommer att mötas är oklart.

Poliser och militärer vaktar demonstranter som sitter på flaket på en polisbil.
Bild: EPA-EFE/JOSE VALLE

Både Nasralla och Hernándes anser sig vara valets vinnare – och situationen blir inte lugnare av att båda männens partier har uppmanat sina supportrar att gå ut och försvara deras röst på gatorna.

Enligt den pensionerade generalen Romeo Vazquez, som ledde kuppen mot president Manuel Zelaya år 2009, har valmyndigheten satt sig i en omöjlig situation.

– Krisen har redan börjat. Situationen kommer inte längre att lugna ner sig då resultatet offentliggörs eftersom människorna nu är övertygade om att processen var manipulerad. Folket tror att det handlar om fusk eftersom myndigheten inte genast gick ut med resultatet, säger han till nyhetsbyrån AP.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln