Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Senaten röstade igenom republikanernas skattereform - kan bli Trumps stora lagstiftningsframgång

Från 2017
Uppdaterad 02.12.2017 12:16.
Senatens majoritetsledare Mitch McConnell visade tummen upp då han och hans medarbetare Stephanie Muchow var på väg in i senaten, inför omröstningen.
Bildtext Senatens majoritetsledare Mitch McConnell visade tummen upp då han och hans medarbetare Stephanie Muchow var på väg in i senaten, inför omröstningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Med knapp marginal röstade den amerikanska senaten igenom en massiv skattereform på lördag morgon, finsk tid. Skatteomläggningen beskrivs som den största på över 30 år och kan bli en efterlängtad lagstiftningstriumf för president Trump.

Skattereformen är en lunta på nästan 500 sidor och sägs beröra varenda familj och varenda företag i USA.

Efter långa och många förhandlingar och en maratondebatt gav senaten grönt ljus för skattepaketet med rösterna 51-49. Alla republikaner, utom senator Bob Corker från Tennessee, röstade till sist för reformen.

Förslaget ska ännu jämkas samman med det förslag som godkändes av representanthuset i november. Sedan ska både senaten och representanthuset rösta igenom det gemensamma lagförslaget.

Om det går vägen, så kommer president Donald Trump att med största sannolikhet underteckna reformen med nöje.

"Vi är ett steg närmare att leverera MASSIVA skattesänkningar för arbetande familjer runt om i USA, twittrade Trump efter omröstningen.

I sitt inlägg riktade Trump också ett särskilt tack till senatens majoritetsledare Mitch McConnell och ordförande Orin Hatch för att de lyckats driva lagförslaget genom senaten.

"Ser framemot att skriva under den slutliga lagen före jul!" tillade Trump.

Stora skattelättnader, men för vem?

Lagförslaget innehåller stora skattelättnader för nästan 1 500 miljarder dollar.

Bland annat en sänkning av bolagsskatten från 35 till 20 procent och mindre skattelättnader för privatpersoner.

Enligt republikanerna kommer skattelättnaderna att gynna 70 procent av medelklassfamiljerna.

Enligt kongressens skatteutskott kommer skattelättnaderna för många av de här familjerna att vara blygsamma.

Skatteutskottet har räknat med att familjer som förtjänar under 75 000 dollar om året kommer att betala högre, istället för lägre skatter om tio år.

En del av skattelättnaderna för privatpersoner ska nämligen avvecklas i slutet av 2025.

Demokraterna rasar

Varenda demokratisk senator röstade mot skattepaketet.

Enligt dem hade senatorerna ingen chans att läsa igenom lagförslaget. Det gjordes många förändringar i det under de sista timmarna före omröstningen.

Men demokraterna är framför allt övertygade om att den här skattereformen kommer att gynna storföretagen och de mycket rika i USA.

- Historikerna kommer att notera den här dagen som en av de allra mörkaste av alla svarta rubrikers dagar i senatens långa historia, sade demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, efter omröstningen.

Enligt demokraterna är det den amerikanska medelklassen och de fattiga som här tvingas betala notan för en stor gåva till de rika.

"Sänkta företagsskatter hjälper inte arbetarna" står det på den här demonstrantens plakat. Han demonstrerade mot republikanernas skattereform utanför Kapitolium i torsdags.
Bildtext "Sänkta företagsskatter hjälper inte arbetarna" står det på den här demonstrantens plakat. Han demonstrerade mot republikanernas skattereform utanför Kapitolium i torsdags.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kongressens gemensamma skatteutskott har varnat för att de utlovade skattelättnaderna kommer att öka budgetunderskottet med ungefär 1 000 miljarder dollar under de närmaste tio åren.

Republikanerna hoppas att skattesänkningarna kommer att betala sig själva med hjälp av högre ekonomisk tillväxt.

Dessutom löper alltså en del av skattesänkningarna för privatpersoner ut om sex-sju år.

Skattepaketet har rätt goda förutsättningar för att bli lag också om den ännu kan komma att delvis skrivas om.

Det blir i så fall en viktig seger för Trump och republikanerna. Den beskrivs redan som Trumps första och största lagstiftningstriumf.

Källor: Reuters, AFP, AP, New York Times

Diskussion om artikeln