Prisbelönt företagares bästa tips: Med öppet sinne, en god portion ödmjukhet och en stark vilja att lyckas kommer du långt!
Det är inget nederlag att be om hjälp av andra, håll dig alert och utveckla ständigt din verksamhet - då kan du lyckas som företagare.
Det tror mångfaldigt prisbelönade köpmannen i Pargas Kim Mattson som igen är aktuell med ett stort företagarpris.
Den här gången tilldelas handelsparet Kim och Carita Mattsson priset som Årets företagare i Egentliga Finland. Det är Egentliga Finlands företagare som delar ut priset på en stor gala i Åbo på lördag kväll.
I 19 år har paret jobbat som K-köpmän med affärer både i Dalsbruk, Ekenäs, Åbo och nu affären Reimari i Pargas.
Som företagare är det ju inte alls säkert att du får en månadslön varje månad, men jag ville ändå ta risken.
Reimari sysselsätter idag 30 personer och sommartid 50 personer. Affären har en omsättning på 16,5 miljoner euro.
Affären är alltså parets fjärde och den hittills största affären. Men allt började ombord på Viking Line där Kim Mattsson jobbade som butikschef och Carita Mattsson jobbade i parfymen.
- Jag har alltid varit intresserad av mat och under min tid ombord på Viking Line så vaknade intresset för affärer. Med sådana intressen så passar det bra att vara köpman, berättar Kim Mattsson.
Mattson berättar att den stora belöningen som en företagare får är en frihet som du knappast kan känna som anställd. Att det till exempel är möjligt att åka iväg på ett ärende mitt under arbetsdagen när det behövs.
Mitt i allt under din lediga helg står du kanske trots allt hela söndagen och slänger bort alla varor som funnits i kyldisken
Belönande är också känslan av att man har lyckats.
- När man har fixat och renoverat och efteråt kan se att det ger bättre resultat, att kunderna har blivit nöjdare. Och när man får pris av det här slaget så känns det jättebra! säger Kim Mattsson som under sin tid som företagare har fått ta emot otaliga pris för sin företagsverksamhet.
Reimari brinner och kylsystemet pajar strax före midsommar
Som så många andra hängivna företagare talar Kim Mattsson om sitt jobb som en livsstil. Som företagare är du på jobb 24 timmar i dygnet, berättar Mattsson.
- När man är köpman är det mycket mer som ska göras än att bara beställa in varor och sälja dem vidare. Det kan hända vad som helst! Jag har varit med om bränder, läckage, stopp i rören, kylsystem som har pangat.
- Mitt i allt under din lediga helg står du kanske trots allt hela söndagen och slänger bort alla varor som funnits i kyldisken. Det händer mycket sådant som man inte alls kan förutsäga, funderar Mattsson.
När jag fick samtalet om att Reimari brinner så kände jag mig ganska liten
- Då står man där med ansvaret och är tvungen att göra en snabb bedömning av vad man ska göra nu. Vad är viktigast att åtgärda först?
- Under dagen sker det små "bränder" här och där i affären – och då måste man kunna åtgärda saker i rätt ordning. Kunden kommer alltid först, till exempel.
Vad är det värsta du har varit med om?
- Det var säkert då vårt grillrum i Reimari brann för några år sedan. När jag fick samtalet om att Reimari brinner så kände jag mig ganska liten.
Att man eldar upp någon annans fastighet känns nog jäkligt
- Men tack vare en rådig personal med bland annat tidigare sjömän i butiken så visste de vad de skulle göra för att snabbt förhindra att branden skulle sprida sig, berättar Mattsson.
Själva grillrummet i affären totalförstördes men branden hann aldrig sprida sig. Hade lågorna nått ventilationssystemet och de fettiga utsugskanalerna hade hela mellantaket kunnat stå i lågor. Mitt under blanka dagen med affären fylld av kunder.
- Jag kommer ihåg att jag i bilen på väg till Reimari ringde till Kesko och berättade att nu brinner det i butiken. Det är Keskos fastighet som vi hyr. Att man eldar upp någon annans fastighet känns nog jäkligt, minns Mattsson.
Till barnen kan man skaffa barnvakt men affären är man tvungen att sköta själv
Livet som företagare har ofta krävt långa arbetsdagar och Kim Mattsson är övertygad om att det har varit avgörande för familjen att också hustrun Carita har varit djupt involverad i det gemensamma företaget.
Affären har varit ett större barn än våra egna barn. Åt barnen kan man alltid skaffa barnvakt men butiken har man alltid fått sköta själv
- Det är ytterst viktigt att båda är med och jobbar för företaget och att båda förstår vad det är man håller på med. Som köpman åker du till affären vid fem-sex tiden på morgonen och kommer hem igen vid 20-21-tiden på kvällen. Ibland ännu senare.
- En gång strax före midsommar då vi drev affären i Dalsbruk var jag på väg hem vid 20-21-tiden. Just då for kylsystemet sönder i affären. Jag fick tag på en reparatör och tillsammans var vi där hela natten. På morgonen åkte jag snabbt hem för att duscha och sedan fortsatte vi arbetet följande dag, minns Mattsson.
- Affären har varit ett större barn än våra egna barn. Åt barnen kan man alltid skaffa barnvakt men butiken har man alltid fått sköta själv, funderar Mattsson.
Att ha två små barn hemma och samtidigt sköta en affär med långa arbetsdagar som följd har inte alltid varit lätt men Mattssons hittade ett system som fungerade för dem.
- Vi löste det på samma vis som i många andra familjer. Jag har varit mer i butiken och min fru har jobbat dagtid och varit med barnen på kvällarna, berättar Mattson.
Den äldre pojken har just börjat köpmannaskolan, så troligtvis blir de båda köpmän. De har väl sett att det inte har varit så farligt ändå eftersom de båda är intresserade av samma bana.
Ångrade du dig någon gång - att du var mycket borta hemifrån?
- Nog var det ju så de första åren. Och alla våra fyra butiker vi har haft har alltid varit säsongsbetonade, det har varit mest jobb under somrarna. När det är sommar och fint väder har vi alltid haft mest med jobb - så har det varit överallt.
- Vi har istället försökt ta semester under andra tider på året. Men när pojkarna var små så beslöt vi att vi måste vara lite med dem också, en vecka eller två under sommaren, minns Mattsson.
Har dina nu vuxna pojkar någonsin kommenterat de långa arbetsdagarna?
- Nej, jag tror de har klarat sig utan några större men, de är själva med i affären nu. Den äldre pojken har just börjat köpmannaskolan, så troligtvis blir de båda köpmän. De har väl sett att det inte har varit så farligt ändå eftersom de båda är intresserade av samma bana.
Personalen och ett belönande hårt arbete ger krafter
Kim Mattsson berättar att han alltid haft turen att få jobba med en god och kunnig personal. Mattsson kommer tillbaka till känslan av att lyckas tillsammans och nå fina resultat. Att bli belönad med olika företagarpriser har gett erkänsla för det hårda arbete de har gjort.
- Och efter en jobbig vecka då det blir helg och allt känns bra, då kunderna och personal är på gott humör och allt har löpt bra, då känns det bra att sätta på bastun och äta något gott. Så kan man belöna sig själv och det är en fin känsla, berättar Mattsson.
Bostadslån, familj att försörja, den framtida egna pensionen - hur ska man våga ta steget ut och bli företagare?
Som butikschef ombord på ett av Viking Lines fartyg hade Kim Mattsson regelbunden arbetstid, en månadslön och den trygghet som det medförde. Ändå valde han att testa ett liv som företagare.
- Har man något som man tänker på och vill göra så ska man nog pröva på det! Nog harmar det ju sen om man inte vågar och tiden går och det blir för sent. Det är jätteviktigt att våga pröva, säger Mattsson bestämt.
Men vågar man inte riskera kan man inte vinna heller! Jag tog risken och det måste jag ju säga att efter 19 år är man ju riktigt nöjd idag. Det har gått bra
- Som företagare är det ju inte alls säkert att du får en månadslön varje månad, men jag ville ta risken. Pojkarna var små då och jag ville jobba närmare dem, vara mer hemma. Men som företagare har man egentligen varit mer borta än när man jobbade på sjön, funderar Mattsson.
- Men vågar man inte riskera kan man inte vinna heller! Jag tog risken och det måste jag ju säga att efter 19 år är man ju riktigt nöjd idag. Det har gått bra.
Kliar i fingrarna att åtgärda problem i andra affärer
Kim Mattsson säger bestämt att företagare oftare borde våga fråga råd av varandra.
- När jag går in i vissa affärer så börjar det klia i fingrarna! Jag kan tänka att skulle man göra saker på ett bättre sätt så skulle affären säkert göra ett bättre resultat, säger Mattsson.
- Ibland i olika mataffärer börjar jag dra fram varor till hyllkanten, man skulle ha sådan lust att börja fixa saker och jag kan tänka att "här skulle det finns mycket jobb att göra".
Mattsson själv har aldrig varit rädd för att be om tips och goda råd av företagarkolleger. Tvärtom är det hans strategi för att kunna utveckla sin egen affärsverksamhet.
Jag har alltid utgått från att om man en gång redan har uppfunnit hjulet så behöver man inte göra det igen. Jag kör mycket runt till kolleger och frågar hur de har gjort saker som är lyckade i deras affär
- Jag har en känsla av att många borde våga fråga råd av andra oftare! Som företagare själv vill man kanske inte börja fråga, man tror att man vet och kan allt, fast det kanske inte är så, funderar Mattsson.
- Jag har alltid utgått från att om man en gång redan har uppfunnit hjulet så behöver man inte göra det igen. Jag kör mycket runt till kolleger och frågar hur de har gjort saker som är lyckade i deras affär.
- Det är viktigt att man åker runt och ser hur andra gör så att man inte blir insnöad i sin egen butik. För utvecklingen går så hårt framåt nu. Det är viktigt att man är alert och inte tror att man har allt ok i sin egen affär. Man kan inte stanna upp för då svänger det hastigt åt fel håll, säger Mattson allvarligt.
Ibland blir människor företagare av nödtvång, till exempel om de mister sitt jobb. Vilka förutsättningar tänker du att ett sådant företag har att lyckas - om man startar ett företag för att man är tvungen men egentligen kanske inte vill?
- Ofta startar ett sådant företag som ett enmansföretag och då måste man vara beredd på att stå där själv från morgon till kväll.
Sök och ta emot hjälp och inte tro att du vet och kan allt. Tänk inte att din affärsidén är så hemlig att du blir ensam och inte vet vad du ska göra
- Det är inte så enkelt i början, men det är fint att folk börjar som företagare, att de inte blir hemma som arbetslös. Det är jätteviktigt att man kommer ut och träffar människor! Något smått kan mitt i allt bli stort, konstaterar Kim Mattsson.
- Sök och ta emot hjälp och inte tro att du vet och kan allt. Tänk inte att din affärsidén är så hemlig att du blir ensam och inte vet vad du ska göra.
- Åk runt och besökt någon som redan har ett företag i samma bransch, ställ frågor så att du får mer kött på benen. Kanske svaren finns på dina frågor så att du inte i onödan gör några dumheter, är Mattssons råd.
Övriga pristagare i Åboland
Också Johan och Diana Kinos belönas med priset Årets företagare i Kimitoöns kommun för sitt arbete med företaget Björknäs trädgård Ab.
I Pargas premieras Benny Heinonen och Rainer Paju för sitt arbete med järnaffären Praktia.