Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Hur mycket egentid är okej i ett parförhållande?

Från 2017
Uppdaterad 03.12.2017 14:06.
Familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg
Bildtext Familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg talar om vikten av egentid.
Bild: Yle/Parad Media

Alla behöver tid för sig själv ibland. Men hur mycket egentid är det okej att kräva eller ens behöva i ett parförhållande mitt i familjelivets vardagsrumba? Nyckeln ligger i att förstå varandras behov, säger familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg.

Man måste börja med att kartlägga behovet och försöka komma underfund med var de eventuella problemen ligger, menar Sundblom Lindberg.

Introvert eller extrovert?

- En måttstock är t.ex. om man är introvert eller extrovert. Som introvert får man energi genom att vara för sig själv eller kanske då man pysslar med något eget. Den extroverta igen får sin energi genom sociala sammanhang med andra människor.

Då blir också gränserna för vad man orkar med rent socialt väldigt olika, ifall den ena är introvert och den andra extrovert i ett parförhållande.

- När den introverta varit på jobb en hel dag, med en massa babbelkajsor som vill socialisera och diskutera, så är den helt slut när den kommer hem på kvällen, säger Sundblom Lindberg. Så kommer man hem till sina barn, som ofta också är bubblande, pratiga och vill berätta om sin dag, men då är den introverta inne på reservtanken redan.

Man klarar av det nätt och jämnt tills barnen är i säng, men sen finns det kanske en partner som dessutom vill prata lite och gå igenom sin dag. Och i det här skedet finns det ingen kapacitet kvar. Och för den extroverta kan det vara tvärtom. Den tankar energi just genom att umgås.

Parrelationen får ofta lida

- I de här fallen är det ofta parrelationen som får stiga åt sidan, menar Sundblom Lindberg. Man skärper sig ännu lite när det kommer till barnen, men som introvert kanske man tvingas ta sin egen tid, som då blir bort från parrelationen, på kvällen när barnen har lagt sig.

Det finns stor press på människor idag, att man ska vara tillgänglig och närvarande och endel kanske till och med avfärdar behovet av egentid som trams.

- Klart att egentid inte är trams, alla behöver egentid, också de extroverta. Frågan är alltså hur man ska göra, vad har man rätt till. Det här är knepigt när man har familj. Att veta vad som är ens plikt. Och frågan är hur bra förälder man är om man är fullständigt slut.

Koda din partner rätt

Det gäller att fatta det här med temperament och resiliens, dvs. psykisk motståndskraft och att lyckas koda sin partner och sina barn enligt det för att det ska funka i längden.

- Man kan ju egentligen inte kräva av en introvert människa att den ska vara social och ta ansvar i vissa situationer för den personen har helt enkelt inte kapacitet. Det handlar inte om ovilja, det handlar om oförmåga.

- När din partner har kodat dej, och vet att det inte handlar om att du är egoistisk och trist utan att ditt energikapital helt enkelt är slut, då är det inte så stor grej längre att du smyger iväg en stund för dej själv och sätter på dej hörlurar, säger Sundblom Lindberg.

Det handlar inte om ovilja, det handlar om oförmåga.

Däremot om det här beteendet uppfattas som att det är mot att vara tillsammans, då upplevs det otroligt kränkande.

- Det gäller att koda varandra, att ta reda på vad får du energi av och vad får din partner energi av, menar Sundblom Lindberg. Gärna också så att man lite byter tjänster och möjliggör för sin partner att få energi på det sätt den behöver, då bjussar säkert partnern också gärna tillbaka på den där timmen.

Man kanske inte måste ta en egen timme varje dag, men kanske varannan kunde funka på det här sättet.

Maria Sundblom Lindberg påpekar också att en viktig grej är att koda situationen och sin familj i tid, och inte först efter att man har gått in i den berömda väggen.

Överenskomna spelregler

- Det finns också ett annat sätt att mäta den här egentiden, menar Maria Sundblom Lindberg. Det är det här med egoism, vad har jag rätt till egentligen. Det här måste ju varje par komma underfund med och bestämma om själv.

Men det är inte heller okej att hela tiden köra med introvert-kortet så man slipper hänga tvätten klockan halv tio på kvällen eller packa gympakassen eller se över morgondagens mellanmål.

- Jag tycker att man gör familjerumban ihop och sedan bestämmer t.ex. att klockan tio är man fri och får göra vad man vill. Men man kan inte ha det så att den ena sliter och den andra sitter och lyssnar på musik, det är inte juste.

En del säger att man ska mäta jämlikheten i vila.

- Istället för att räkna att nu har jag tömt diskmaskinen och gjort en massa annat, så funderar man hur mycket vilar du och hur mycket vilar jag, hur mycket var och en sover. Och det kanske inte är så dumt.

Maria Sundblom Lindberg medverkar i Efter Nio på måndag 4.12.2017 kl. 21.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln