Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rapport: En miljon flyktingar för utmanande för Finland

Från 2017
Asylsökande väntar i ett tält i Berlin för att få registrera sig.
Bild: KAY NIETFELD

Finland skulle klara av 100 000 asylsökande, men en miljon flyktingar skulle vårt land inte ensamt ha resurser för.

Det visar en undersökning baserad på tjänstemanna- och expertutlåtanden som Inrikesministeriet har beställt av företaget Inforglobe.

Undersökningen gjordes som en del av en bedömning av hur Finland klarade av flyktingströmmen år 2015.

Kärnkatastrof kunde utlösa flyktingvåg

Man utgår från tre scenarier där Finland under ett år skulle nås av flyktingmängder på 10 000, 100 000 eller en miljon personer.

Det är inte alls omöjligt att en miljon människor skulle söka asyl i Finland, säger en del av de experter som Inforglobe har hört.

En så här stor migrationsrörelse kunde utlösas av en kärnkatastrof nära vårt land, extrema klimatförändringar eller en politisk och militär kris i Ryssland. Också en global politisk eller militär kris kunde utlösa massinvandring.

En miljon flyktingar en säkerhetsrisk

Men Finland skulle inte klara av en miljon asylsökande. Utmaningarna skulle bli oöverkomliga, säger Inforglobes vd Mikaeli Langinvainio.

- De största problemen vid en flyktingmängd på en miljon är bland annat kommunernas ovilja att ta emot och integrera flyktingar, de oklara internationella avtalen om återbördande av flyktingar, säkerheten vid gränserna och överlag i landet och stigande kostnader, säger Langinvainio.

Vid en kärnkatastrof skulle det vara omoraliskt att stänga gränserna

Varför människor har tvingats på flykt är avgörande för hur väl flyktingarna tas emot, säger Langinvainio.

- Vid en kärnkatastrof skulle det vara omoraliskt att stänga gränserna, men vid en politisk kris tänker man annorlunda.

Om 100 000 asylsökande skulle komma till Finland skulle utmaningarna vara allvarliga, och obetydliga eller måttliga vid en mängd på 10 000, visar utredningen.

I dag uppskattas 66 miljoner människor vara på flykt i världen. Finland tog år 2015 emot 32 500 asylsökande och året därpå 6 000.

Kaisu Jansson, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln