Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ny vändning i frågan om mopedverkstaden i Pyttis – stängningsbeslutet måste fattas på nytt

Från 2017
Moped med bil i backspegeln
Bild: Mikael Crawford/Yle

Förra tisdagen beslöt välfärdsnämnden i Pyttis att avsluta samarbetet med den nuvarande mopedverkstaden i Huutjärvi och grunda en egen i stället. Men nu måste beslutet fattas på nytt.

Välfärdsnämnden i Pyttis beslöt förra tisdagen att säga upp avtalet om ekonomiskt stöd med föreningen Kasvajat som driver en mopedverkstad i Huutjärvi.

Det här skulle ske vid årsskiftet. I stället skulle Pyttis grunda en egen mopedverkstad tillsammans med vårdbolaget Attendo.

Nu visade det sig ändå att välfärdsnämndens beslut inte kan förverkligas. Alla ärenden från mötet måste behandlas på nytt på grund av ett fel i mötesordningen.

– En suppleant hade kallats in till mötet. Men det visade sig sedan att personen inte var suppleant i välfärdsnämnden utan i ett annat beslutsfattande organ. Situationen är en summa av missförstånd, säger kommundirektör Olli Nuuttila.

Ovanlig händelse

Olli Nuuttila vet inte varför fel person var närvarande på nämndens möte. Yle Uutiset har inte lyckats nå välfärdsnämndens ordförande eller vice ordförande.

Enligt Nuuttila är det väldigt ovanligt att fel person deltar i ett möte. Han minns inte att något liknande skulle ha skett tidigare.

Välfärdsnämnden samlas på nytt den 7 december.

– Då diskuteras inte bara mopedverkstaden utan alla ärenden från mötet. Besluten har fattats i fel ordning och därför måste de behandlas på nytt, säger Olli Nuuttila.

Mopedverkstaden har fått mycket beröm

Mopedverkstaden i Huutjärvi grundades i januari efter att invånarna hade klagat på ofog och oljud från mopeder. Klagomålen slutade efter att mopedverkstaden grundades.

Yle Östnyland har tidigare rapporterat om den 18-åriga Pyttiskillen Julius Renlund som var med och grundade mopedverkstaden. Han fick en inbjudan till slottsbalen den 6 december som tack.

– Det känns som om kommunen vill dra mattan under oss ungdomar och få uppmärksamhet, säger Renlund till tidningen Iltalehti. Vi har fått allt att rulla fint.

Kommuninvånare har startat en namninsamling för att bevara mopedverkstaden.

Artikeln baserar sig på Käänne Pyhtään mopotallissa: Päätös lopettamisesta menee uusiksi – kokoukseen meni väärä henkilö skriven av Ville Pisto.

Pojke på moped

Mopedverkstaden i Pyttis stängs - kommunen grundar egen tillsammans med vårdbolag

Ungdomarna ska övervakas och ledas bättre än hittills.

På andra språk

Diskussion om artikeln