Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu avgörs ödet för elever i mögeldrabbad skola i Korsholm

Från 2017
Uppdaterad 04.12.2017 08:32.
Barn ritar.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Nu ska Korsholms kommun bestämma vad som ska hända med eleverna i Keskuskoulu. Föräldrarna kräver att alla barn evakueras och understryker att de menar allvar genom att hålla barnen hemma från skolan på måndag.

Föräldrarna i Keskuskoulu får också stöd från kommunens finskspråkiga högstadieskola, Pilootti, som stödstrejkar på måndagen.

Föräldraföreningen uppmanar så många som möjligt att hålla barnen hemma från skolan under måndagen, som en protest. Man anser att kommunen tar allt för lång tid på sig, problemen i skolan har varit kända en längre tid.

- Exponering av barn och vuxna till inomhusluftens toxiner måste omedelbart avbrytas. Vi kräver en för hälsan säker läromiljö för alla barn och vuxna i Keskuskoulu. Vi har inte för avsikt att sluta innan rena utrymmen har säkrats åt alla, skriver föreningen.

Flera evakueringsalternativ

Inomhusluften i skolan är dålig och enligt föräldraföreningen uppvisar åtminstone hälften av eleverna symptom. Enligt föreningen är också flera barn intagna på sjukhus på grund av astma och andningsproblem.

Dessutom får just nu fler än tio av barnen i lågstadiet hemundervisning och föräldraföreningen tror att de kommer att bli fler

Kommunstyrelsen har flertalet alternativ att välja mellan på måndag kväll. Bland dessa finns ett alternativ där hela skolan evakueras till baracker som placeras på skolans gård.

I ett annat flyttar en del av eleverna till Brändö skola i Vasa som står tom, medan resten placeras i baracker.

Det här alternativet, tillsammans med ett där bara en del av eleverna evakueras till baracker medan renoveringen pågår, bedöms som de mest realistiska.

Kommunen har under hösten införskaffat luftrenare och nu görs grundliga undersökningar av skolans skick. Den rapporten ska vara klar i februari och efter det kan renoveringen påbörjas.

Diskussion om artikeln